Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžić: Nacrt zakona o zabrani pušenja najrigorozniji u Evropi

BiH

Amir_Hadzic_Hotelijeri

Predstavnici Udruženja hotelijera i restoratera te predstavnici Udruženja za zaštitu ljudskih prava pušača u BiH, predali su danas 1.710 potpisa malotrgovaca i ugostitelja, kojima traže unošenje izmjena u Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, odnosno zakona o zabrani pušenja.

Kako ističu predstavnici navedenih uduženja, u augustu 2017. vršene su konsultacije i izrađen set prijedloga koji imaju za cilj spriječiti posljedice usvajanja zakona u trenutnom obliku, zbog kojih bi bez posla mogli ostati deseci hiljada ljudi u FBiH.

Kako je kazao predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić potpisnici žele dati primjedbe i prijedloge vezane za Nacrt zakona o zabrani pušenja, koji je u trenutnom formatu najrigorozniji u svijetu.

– Mi smo dali primjere kako je to riješeno u Danskoj, Austriji, Španiji, Grčkoj i drugim zemljama. Ovaj nacrt zakona je najrigorozniji na svijetu. Radi se o potpunoj zabrani pušenja. Mi tražimo da se objektima manje kvadrature pruži mogućnost da se opredijele za pušače ili nepušače, kao što su to uradili u nekim evropskim zemljama. Objekti trebaju ispuniti uvjete koje zakon nalaže, a trebaju postojati prostori za pušače i nepušače po evropskim standardima – izjavio je Hadžić.

Podsjetio je da je u Hrvatskoj prije nekoliko godina bila donesena potpuna zabrana, zbog čega je došlo do otpuštanja radnika i zatvaranja ugostiteljskih objekata, ali da je ta država ubrzo prepoznala problem i ublažila zakon.

U Federaciji BiH je na snazi Zakon o ograničenoj upotrebi duhana iz 1998. godine. Novi zakon predviđa mjere koje se odnose na potpuno ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim i radnim prostorima, uzimanje u obzir svih vrsta duhanskih proizvoda u koje spadaju i nargile i elektronske cigarete.