Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžiomerović: Ustavni sud RS-a produžena ruka politike u RS-u

BiH

Mujo Hadziomerovic

Ustavni sud Republike Srpske (RS) je i današnjom odlukom da, referendum u RS-u o 9.januaru kao Danu RS-a ne ugrožava interese Bošnjaka, pokazao da je produžena ruka aktuelne politike u tom bh. entitetu, ocijenio je za Fenu šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.

Naglasio je da ta odluka ne znači da će Klub Bošnjaka odustati od pravne borbe kojom će potvrditi da se najavljenim referendumom u RS-u krše Ustav i Dejtonski sporazum.

Pojasnio je da će Kluba Bošnjaka, nakon što skupštinska odluka o referendumu bude i zvanično objavljena, podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, sa zahtjevom za izricanje privremene mjere.

Hadžiomerović je još jednom ponovio da Ustavni sud RS-a radi po neustavnom poslovniku, na šta Bošnjaci ukazuju već godinama.

Indikativna je, kaže, i brzina kojom su odlučivali o zahtjevu Kluba Bošnjaka, budući da su zasjedali u vrijeme kada se po pravilu traju godišnji odmori u toj pravosudnoj instituciji RS-a.

Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo je danas da Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju republičkog referenduma, koja se odnosi na Dan RS-a – 9. januar, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

U obrazloženju Vijeće je navelo da podnosilac u zahtjevu nije ukazao na povredu nijednog od prava iz kruga vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, kako su oni definisani Ustavom RS-a.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a naveo je u zahtjevu, između ostalog, da se predmetnom odlukom o raspisivanju referenduma osporava Odluka Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da propisivanje 9. januara, kao Dana RS-a, nije u skladu sa Ustavom BiH.

U zahtjevu je dalje navedeno da se datum, 9. januar kao Dan RS-a, koji je neprihvatljiv za bošnjački narod, mora staviti van snage i da se više ne može propisivati kao praznik, bez obzira na volju građana i zvaničnih vlasti u RS-u.