Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžović: U toku je izrada zakona o predškolskom odgoju i obrazovanja u HNK

BiH

djeca_skola

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, po preporukama UNICEF-a i UNESCO-a, kreće u izradu zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji podrazumijeva da će predškolsko obrazovanje biti obavezno u narednom periodu – kazao je u utorak u Mostaru kantonalni ministar obrazovanja Rašid Hadžović.

Po njegovim riječima, u toku je izrada zakona, kao i svih ostalih preduvjeta kako bi se predškolsko obrazovanje u HNK moglo realizirati.

Za početak bi to bilo, kaže ministar, 150 nastavnih sati, što bi se kasnije trebalo postepeno povećavati.

– U skladu s tim, na nivou BiH se izrađuje određena platforma 2017.- 2022. godina i mi ćemo biti dio te platforme i boljih stvari koje će se dešavati u budućnosti za našu djecu predškolskog uzrasta – poručio je ministar.

Inače, u Mostaru je danas održano niz aktivnosti: ‘otvoreni predškolski dvosat’ i prigodni okrugli stol na kojima je ukazano na pravo svakog djeteta u BiH, bez obzira na mjesto stanovanja, etničku pripadnost, spol ili zdravstveno stanje, na obavezan predškolski program u godini pred polazak u školu.

Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH nalaže se obavezan predškolski program u godini pred polazak u školu za svako dijete, a najčešće se radi o 150 nastavnih sati raspoređenih na tri mjeseca. No, ova se odredba ne provodi svugdje, a takav slučaj je i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Navedene aktivnosti u Mostaru, s ciljem da se ovakva situacija od naredne godine izmijeni, upriličila je organizacija Save the Children, u sadanji s Ministarstvom obrazovanja HNK.