Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn i Zvizdić ukazali na važnost zajedničkog tržišta zapadnog Balkana

BiH

zvizdic hahn2

Komesar EU za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn poručio je premijerima zapadnog Balkana na današnjem sastanku u Sarajevu da moraju razgovarati o zajedničkom tržištu zapadnog Balkana, a za šta je “potrebno da uklone prepreke”.

– U nastavku ekonomske saradnje i postepeno omogućavanje integracije u zajednički ekonomski prostor Evropske unije sigurno ćemo prevazići nestabilnosti sa kojima se trenutno suočavamo, te postići ekonomsku stabilnost i konkurentnost regiona, kao i pojedinačnih zemalja. Na taj način osigurat ćemo prostor za ključne investicije i zajedničke projekte – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

U tom smislu, Hahn je konstatovao da je u toku implementacija 13 projekata iz oblasti transporta, te ukazao premijerima da trebaju građanima pokazati konkretne rezultate evropske perspektive.

– Planirano je da se do 2025. godine otvori 80.000 radnih mjesta. Predlažem plan rada za zajedničko tržište zapadnog Balkana i da to bude zajednički pokretač za digitalnu ekonomiju, naprimjer da se smanje troškovi za roming. Zato moramo insistirati na jačanju tradicionalnih industrija u digitalnoj eri za zajedničko tržište – rekao je Hahn.

Regionalno vijeće za saradnju već ima sveobuhvatan akcioni plan koji promovira ove interese.

– Mi smo na početku tog procesa i svi moramo zajednički raditi da vidimo koji će biti naredni koraci – naglasio je Hahn.

Ideje i modele unapređenja ekonomske saradnje, upravo će u nastavku sastanka predložiti predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, kao i projekte od zajedničkog interesa zemalja zapadnog Balkana.

Ekonomski rast i razvoj, podsjetio je, Vijeće ministara BiH smatra ključnim prioritetima, među kojima je i jačanje regionalne saradnje na bilateralnom i multilateralnom nivou.

– Zbog toga je koncept jačanja regionalnih ekonomskih integracija veoma poželjan. Zajedničko evropsko tržište sigurno bi doprinijelo konkurentnosti regiona u današnjoj globaliziranoj ekonomiji čiji smo svi svjedoci – zaključio je Zvizdić na sastanku premijera zapadnog Balkana, koji se danas održava u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Osim Hahna i Zvizdića sastanku prisustvuju premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije Aleksandar Vučić, Duško Marković, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama, te ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano budući da je Italija domaćin samita zapadnog Balkana koji bi u julu trebao biti održan u Trstu.

Hahn je pozdravio odluku premijera da po završetku sastanka daju zajedničku izjavu sa jasnim političkim opredjeljenjima koja se tiču daljnje integracije regiona.