Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opozicija u RS-u: Hajde kukavice, raspiši referendum; Cvijanović: Prvo konsenzus

BiH

vrhuska snsd

Vlast u RS-u odlučila je da suspenduje referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Datum održavanja posebne sednice na kojoj će raspravljati o ovim tačkama znaće se u petak, nakon skupštinskog kolegijuma-

– Moramo imati u vidu činjenicu da su i uslovi geopolitički promijenjeni na ovim prostorima, da ima previše problema. Da li bi to bio dodatni problem ili bi bila nova energija za RS – to je na onima koji to predlažu i vidjet ćemo iz samog obrazloženja u konačnosti šta je – izjavio je Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine RS.

– Kad poraste Dodik će biti Puigdemont – na vijest o suspenziji na Twitteru ironično je reagovao PDP Miroslav Brčkalo.

Inspiracije nije nedostajalo ni ostatku opozicije.

– Ako hoćeš u “haps” ti održi referendum – Dodiku poručuju iz najveće opozicione partije.

U SDS kažu da je odluka o povlačenju dokaz da je predsjednik RS-a politička kukavica i prevarant i da je, zbog referenduma, u nedjelju išao na “ribanje” kod Aleksandra Vučića.

– Naš stav i poruka građanima je da je kukavica Mile junački odustao od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. U stvari sve Miline mjere su za dnevno-političke potrebe i on je jedan običan prevarant i kukavica i ja ga pozivam da održi referendum. Hajde kukavice održi taj referendum. Održi to kukavico, održi referendum, a mi ćemo izaći i glasati, rekao je Miladin Stanić, poslanik Srpske demokratske stranke.

– Stanić je ekspert za poljoprivredu i referendume – ironijom, Željka Cvijanović premijerka RS brani predsjednika Dodika.. Dok ne bude konsenzusa, kaže, u RS- neće biti ni referenduma.

– Ne robujemo rokovima i ne treba da robujemo rokovima. Znate, tu ima neka opozicija, pa oni nešto TIK-TAK, još 18, još 16 dana, pa glumataju više. Nego to je previše važno pitanje da bi oni glumatali na tom pitanju na taj način. Neka odbrojavaju sebi neke druge stvari, umjesto da odbrojavaju dane kad će biti referendum. Biće, ako bude potrebe i ako bude konsenzusa, biće – rekla je Željka Cvijanović, premijerka RS.

Milorad Dodik ranije je najavio suspenziju referenduma, a odluka je u međuvremenu objavljena u “Službenom glasniku”, a stupila je na snagu 29. septembra i od tada teče rok za njegovo održavanje.

Na sastanku u Palati Republike Dodik je opoziciji dao rok da podrži referendum u suprotnom, kako je naglasio, slijedi suspenzija i peticija sa istim referendumskim pitanjem i sakupljanje 500 hiljada potpisa širom RS-a.