Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

selo humići

Hajrudinu i Raziji čopor vukova zaklao 20 ovaca

ovce – vukovi

Ona dodaje da im je ostalo 12 ovaca i petoro jagnjadi, koje drže ispred samih kućnih vrata u strahu da vukovi ponovo ne dođu

U selu Humić u blizini Tjentišta, na imanju Hajrudina /60/ i Razije Humić /58/, vukovi su zaklali 20 ovaca.

Razija Humić ispričala je Srni da su vukovi na njihovo imanje upali u dva navrata u razmaku od tri dana.

Oba puta gladne zvijeri krvavi pir učinile su usred bijela dana, na livadi ispred kuće.

“Prvi put bilo je to oko 11.00 časova. Tada su zaklali sedam ovaca, a potom su oko 17.00 časova zaklali 13 ovaca i jagnjadi, među njima i dva velika ovna”, priča kroz suze Razija.

Ona dodaje da im je ostalo 12 ovaca i petoro jagnjadi, koje drže ispred samih kućnih vrata u strahu da vukovi ponovo ne dođu.

“I ranije se dešavalo da nam vukovi zakolju po nekoliko ovaca, ali nikada ovoliko, ovo nas je dokrajčilo. Ni ja ni muž, kao ni svekrva koja živi sa nama, nemamo nikakva primanja. Živimo od stočarstva, a muž je bolestan i treba ovih dana da ide na operaciju u fočansku bolnicu. Djeca su nam u Sarajevu i ona su, takođe, nezaposlena”, kaže Razija.

Porodica Humić se na svoje imanje vratila 2000. godine i jedni su od prvih bošnjačkih povratnika u opštini Foča.

Za pomoć se, navodi Razija, nikome od nadležnih još nisu obratili, izuzev što su obavijestili lovce.

U Lovačkoj sekciji “Maluša” fočanskog Lovačkog udruženja “Bakić”, na čijem terenu se desio pokolj, kažu da, nažalost, ne mogu da organizuju hajku, jer je vrijeme lovostaja sve do septembra.

Lovci su potvrdili da je ovo veliki problem, pogotovo u selima koja gravitiraju Nacionalnom parku “Sutjeska”, te da je u ovom slučaju pokolj napravio čopor od osam vukova.

Iz Lovačke sekcije “Maluša” pozvali su ljude dobre volje da, koliko mogu, na bilo koji način pomognu Hajrudinu i Raziji Humić, kojima je ugrožena egzistencija, nakon što su izgubili dvije trećine stada.