Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nepravomoćna presuda

Hakaloviću šest godina zatvora zbog ubistva zarobljnog vojnika HVO-a

tuzilastvo hnk (1)

Tužiteljstvo je protiv presude Kantonalnog suda u Mostaru uložilo žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH zbog odluke o kaznenopravnoj sankciji

Kantonalni sud u Mostaru nepravomoćno je osudio na šest godina zatvora Mustafu Hakalovića zbog ubistva ratnog zarobljenika I. A., pripadnika vojske HVO, u Konjicu 1993. godine.

“Stavljajući mu na teret da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane na teritoriji općine Konjic, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, kao pripadnik Armije RBiH, u drugoj polovici trećeg mjeseca 1993. godine u mjestu Gostovići, općina Konjic, počinio ubistvo ratnog zarobljenika I. A., pripadnika HVO, tako što je iz neposredne blizine iz automatske puške nepoznate marke i broja ispucao više metaka rafalnom paljbom u prednji gornji dio tijela oštećenog, posljedicom čega je nastupila smrt oštećenog I. A.”, saopćeno je iz Tužiteljstva HNK.

Tužiteljstvo je protiv presude Kantonalnog suda u Mostaru uložilo žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH zbog odluke o kaznenopravnoj sankciji.