Kantonalni sud u Bihaću

Hamdija Abdić i ostali oslobođeni optužbe za ubistvo Vlade Šantića

SUD-USK BIRN BiH (1)

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe

Kantonalni sud u Bihaću je Hamdiju Abdića, Dedu Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Ružnića, Indijana Alibegovića i Envera Keranovića oslobodio optužbi za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać, počinjeno u martu 1995. godine, piše Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH).

Oni su prvostepenom presudom oslobođeni optužbe da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo “ubistvo”. Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), kao saizvršioci ubistva generala Vlade Šantića, optuženi su Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović. Oni su, kako se navodi, 8. na 9. mart 1995. godine iz prostorija HVO-a odveli Šantića u hotel “Sedra” u Cazinu, gdje je zadobio vidne povrede na glavi.

Zatim je Šantić automobilom mercedes odvezen do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade. Narednog dana je odveden van zgrade, u nepoznatom pravcu, a usljed zadobijenih povreda podlegao je i njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.