Hannessey: SFF ima dublji značaj u izgradnji bolje regije, ali i Evrope

Mary Ann Hennessey

Šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey istakla je danas, prilikom predstavljanja programa Vijeća Evrope tokom Sarajevo film festivala (SFF), da je cilj Vijeća da se izgradi Evropa koja će biti bliže povezana te da kultura u tom pogledu igra važnu ulogu.

Kako je rekla, uloga SFF-a ne svodi se samo na razmišljanje o filmskim zvijezdama i poznatim ličnostima, jer SFF ima dublji značaj u izgradnji bolje regije, ali i Evrope, u kojoj će se građani upoznavati, družiti i komunicirati.

Istakla je da se podrška Vijeća Evrope SFF-u ostvaruje i kroz podršku Fondaciji Eurimages, koja je, ne samo važan partner Vijeća Evrope već i SFF-a, te kinematografije u jugoistočnoj i Evropi u cjelini.

Pojasnila je da će se ove godine Vijeće Evrope, u kontekstu njihove uloge na SFF-u, baviti suočavanjem s vlastitim predrasudama. To je, kako je rekla, pitanje kojim se kinematografija inače bavi, jer je to način da se razmijene priče iz različitih uglova gledanja.

U pogledu ostalih aktivnosti Vijeća Evrope na SFF-u, kazala je da će u sklopu programa “Open Air”, prije svake projekcije filma biti prikazan kratki videospot od 30 sekundi koji će govoriti o ljudskim pravima i pravima marginaliziranih grupa, kao što je, naprimjer, LGBT zajednica.

Još jedna aktivnost koja je u tom smislu važna jeste “Living Library”, odnosno “Živuća biblioteka”, u kojoj će, pojasnila je Hennessy na današnjoj pres-konferenciji, umjesto knjiga biti prisutni pripadnici neke ranjive skupine ili skupine o kojoj imamo predrasude, kao što su članovi LGBT zajednice, emigranti ili osobe s invaliditetima, a s kojima će posjetioci imati priliku da razgovaraju i savladaju vlastite predrasude.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra zahvalio je Uredu Vijeća Evrope na kontinuiranoj podršci SFF-u, ne samo u pogledu novčane nagrade za najbolji regionalni film u takmičarskom dijelu programa već i za njihovu proaktivnu ulogu koja SFF čini kvalitetnijim i drugačijim.

Film je, kaže Purivatra, snažan medij koji može izazvati mnogo burnije i zanimljivije rasprave nego bilo koji drugi medij, a to je, ističe, i svrha Festivala.

– Raduje nas da su gosti festivala, ne samo režiseri i glumci već i brojni turisti, jer je to prilika za susret s drugačijim ljudima i stvaranje poznanstava, kao i prilika da se zaista riješimo predrasuda – kazao je Purivatra.

Također je naglasio da film, za razliku od ostalih medija, ima poruku koja, i kada prikazuje probleme u nekom društvu, ukazuje na to da postoji nada te da društvo mora praviti promjene da bi buduće generacije živjele bolje i uspješnije.

Takvih je, kaže, i 10 filmova koji će biti prikazani u takmičarskom programu SFF-a, a radi se o najboljoj selekciji u posljednjih 10-ak godina. Naglasio je da filmovi dolaze iz osam zemalja i obrađuju različite teme, ali da govore globalnim jezikom i o temama s kojima će se svi moći poistovjetiti.

Predstavnik Fondacije Eurimages za BiH Jovan Marjanović pojasnio je da je Eurimages zapravo Fond Vijeća Evrope koji raspolaže budžetom od otprilike 20 miliona eura, a koji se godišnje ulažu u najperspektivnije evropske filmove, rađene u evropskoj koprodukciji.

– Na ovaj način Eurimages pomaže realizaciju filmova koji svojim temama podržavaju evropsku kulturnu raznolikost, te na taj način doprinosi da se i filmovi iz malih zemalja mogu naći na TV ekranima, kinosalama ili na filmskim festivalima širom svijeta – kazao je Marjanović.

Dodao je da je Eurimages tokom 25 godina pomogao više od 1.000 takvih filmova i istakao da je “priča BiH” u tom kontekstu veoma uspješna, s obzirom na to da je više od 18 bh. produkcija pomognuto iznosom višem od osam miliona KM.