Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kobilja glava

Haos u saobraćaju u Sarajevu, ne koristite ovu cestu

gužva na kobiljoj glavi
FOTO: Klix.ba/Screenshot

Pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine

Velike gužve formirale su se danas na magistralnom putu Sarajevo – Vogošća, kada je zbog obilnih snježnih padavina koje su u kratkom vremenskom roku formirale pokrov na saobraćajnici, nastao pravi saobraćajni kolaps.

Oglasili su se i iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK), rekavši vozačima da izbjegavaju ovu dionicu.

“U poslijepodnevnim satima na magistralnom putu Sarajevo-Vogošća, zbog loših uslova za vožnju formirale su se duge kolone vozila u oba smjera. Molimo vozače da još uvijek ne koriste ovu dionicu, već da koriste autoput”, saopćeno je iz BiHAMK-a.

Iz Dežurnog operativnog centra MUP-a KS kazali suda je bio problem s jednim autobusom Centrotransa, koji se pokvario, ali i da je to riješeno.

Stanje na cestama

Na putevima u Bosni i Hercegovini danas se saobraća usporeno, po mokrom i klizavom kolovozu. Posebno upozoravamo na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ima snijega i leda na kolovozu. Padom temperatura tokom noći i na ostalim dionicama moguće je formiranje poledice na kolovozu.

Skrećemo pažnju i na odrone kamenja na kolovoz. Zbog većeg odrona, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Crna Rijeka-Jajce, a alternativni pravac je preko Mrkonjić Grada.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da obavezno drže odstojanje između vozila i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Obavezno je posjedovanje zimske opreme.

Sanacioni radovi izvode se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova), Bilješevo-Lašva, Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka) i Čevljanovići-Nišići. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Gradina, Bosanska Dubica i Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta, javljaju iz Bihamka.