Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hapšenja bh. političara kreću već od januara?

BiH

sipa

“Obećavam da ću sve dovesti do kraja, a ako ne uspijem podnijet ću ostavku!”

Zbog ove javno saopćene poruke, državni ministar sigurnosti Dragan Mektić našao se na meti – škrguću zubima i poprijeko ga gledaju političari i dužnosnici svih razina vlasti jer znaju šta su radili, šta rade i da se njegovo obećanje na njih odnosi, piše Dnevni list.

Ministar Mektić, sasvim razumljivo odbija da spomene bilo koje ime oko kojeg se steže ili je već stegnuta „omča pravde“. Pozivajući se na interese istraga, on jedino kaže da postoji dovoljno osnovane sumnje za osobe koje obavljaju visoke javne dužnosti u BiH da su do grla upleteni u korupciju i kriminal.

Akteri teške korupcije i organiziranog kriminala svakako su se prepoznali i odmah su svojim vezama, linijama i polugama vlasti kojima upravljaju zahvaljujući sumnjivo stečenom novcu, krenuli na Mektića pa ima smisla pitanje može li i hoće li on uopće „preživjeti“? Po već oprobanom receptu, protiv njega je odmah povedena politička haranga, a naši izvori kažu da je sljedeća faza pokušaj njegove diskreditacije koja uključuje podmetanje afera. Mektić o udarima na njega, pogotovo onim bočnim, ne govori i jedino poručuje: “Svi moraju biti jednaki pred zakonom, a ne da država trenira strogoću na običnim građanima dok su političari i tajkuni nedodirljivi“.

Kako saznaje Dnevni list, Mektić je osobno pokrenuo opsežnu istragu o nekoliko krupnih afera čiji su glavni akteri pojedine politički visokopozicionirane osobe, a epilog bi s optužnicama mogao uslijediti već u januaru i februaru iduće godine. On je prije dva dana objasnio da se ne radi ni o kakvom masovnom hapšenju nego samo onome koje je utemeljeno na rezultatima istrage i sudskom i tužiteljskom nalogu.

Dragan Mektić

Dragan Mektić

Mogu li se Mektićeva obećanja svrstati u ona već viđena koja su dolazila od ranijih ministara sigurnosti, državnih tužitelja, ranijih direktora Agencije za istrage i zaštitu, šefova sigurnosnih i policijskih službi? U najkraćem, teško jer je Mektić iskusni policajac „teške kategorije“, radio je sve moguće policijske poslove, na poziciju ministra sigurnosti došao je s funkcije direktora državne Službe za poslove sa strancima, pun je pouzdanih informacija i zna da bi prekršenom riječju i obećanjem ubio sam sebe.

Zbog toga je on i postao golemi problem političara bez obzira što je političkom linijom došao na političku funkciju – iza njega je stao SDS u kojem kažu da je Mektić, ako zatreba, kao policajac u svakom trenutku spreman ustati i protiv SDS-a. Ne treba smetnuti da žestoku podršku ima u Perici Staniću, direktoru Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Povrh svega, on je kao hipoteku na svoju riječ i obećanje dao funkciju ministra sigurnosti javno najavljujući da će dati ostavku ako sve afere ne budu rasvijetljene i procesuirane bez obzira ko bio njihov akter.

Neka strahuju oni koji su pljačkali i krali ovu državu – jasan je Mektić.

Prema saznanjima Dnevnog lista u istrage koje se upravo vode o korupciji i organiziranim kriminalu u BiH, uključene su i obavještajne, sigurnosne i policijske službe nekoliko evropskih država, prije svih Slovenije, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Austrije, Italije… Istrage se odnose na sumnjive finansijske transakcije, pranje novca, nezakonito prebacivanje ogromnog novca iz BiH u druge države, porijeklo novca …

Informacije do kojih se došlo kažu da bi za mjesec, najduže dva trebalo da se rasplete i afera ogromnih razmjera u čijem centru su pojedini visoki državni i entitetski dužnosnici, a o kojoj je ministar Mektić javno i kratko progovorio u maju ove godine. Radi se o misterioznoj jahti čija je vrijednost oko 1,2 miliona eura koja se nalazi u slovenskom ljetovalištu Portorož i orgijama u hotelima u talijanskom gradu Trstu. Nezvanično, jahta je u vlasništvu Slobodana Stankovića iz Laktaša, bliskog prijatelja i poslovnog suradnika predsjednika RS Milorada Dodika. U centru Portoroža je i skupocjena zgrada koju posjeduje Stanković. Uzgred, svojevremeno su hrvatski granični policajci kod Stankovića pronašli 450.000 eura koje je ilegalno pokušao iznijeti iz BiH i nikada u BiH nije odgovarao za to krivično djelo.

Istražitelji iz nekoliko država, kako saznajemo, bave se i otkrivanjem tko su iz BiH vlasnici mnogih skupih nekretnina u Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, kako su do njih došli i porijeklom novca kojim su ih kupili, a čiji su tragovi u najvećem broju slučajeva već otkriveni.