Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIKBiH

Harisu Zahiragiću dodijeljen poslanički mandat u Skupštini KS

zahiragic (1)

Po broju osvojenih glasova bio je peti na listi SDA, no zbog pozicije na listi (15), nije uspio ući u Skupštinu KS

Centralna izborna komisija BiH dodijelila je danas i zvanično poslanički mandat u Skupštini Kantona Sarajevo Harisu Zahiragiću. On će u Skupštinu ući umjesto Samre Ćosović-Hajdarević iz Kluba poslanika SDA koja je nedavno podnijela ostavku.

Iako Zahiragić nije bio naredni na listi nakon Ćosović-Hajdarević on u Skupštinu KS ulazi zahvaljujući tome što su mandat odbila čak tri kandidata pozicionirana na listi ispred njega.

Tako je CIK na nekoliko prethodnih sjednica redom izvještavao kako se mandata prvo odrekao Hazim Bahtanović, koji je bio prvi nakon Ćosović-Hajdarević, a potom su se mandata odrekli i Senija Milišić, te Senad Hasanspahić.

U ovom slučaju jasno je da je cilj SDA bio da u Skupštinu KS uđe Zahiragić i on bi u poslaničku klupu trebao zasjesti već na narednom zasjedanju Skupštine KS.

Podsjećamo, Zahiragić je na izborima 2018. godine na listi SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo dobio 6.312 glasova. Po broju osvojenih glasova bio je peti na listi SDA, no zbog pozicije na listi (15), nije uspio ući u Skupštinu KS. SDA je dobila tada 10 manadata.