AFERA RESPIRATORI

Hasan Ganibegović postao neprijateljski svjedok, dobio “amneziju” o svim važnim pitanjima

hasan-ganibegovic (1)

Iz Ganibegovićevih odgovora već u startu svjedočenja moglo se zaključiti da se on ne sjeća ključnih događaja vezanih za ovu nabavku

Bivši direktor Ureda premijera Novalića bitno promijenio iskaz,naročito u odnosu na ulogu svog bivšeg šefa. Većinu odgovornosti prebacio na sekretaricu Bahru Džaku, za koju kaže da je “solirala”. Pred Sud BiH Ganibegović je došao sa psom koji ga je čekao tri sata.

Piše: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Hasan Ganibegović, bivši direktor Ureda premijera FBiH Fadila Novalića svjedočio je danas pred Sudom BiH u u predmetu “Fadil Novalić i drugi” koji se odnosi na nabavku 100 respiratora za FBiH plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta FBiH.

Tužitelj Tužilaštva BiH Džermin Pašić pokušao je ispitivanjem Ganibegovića saznati kakva su bila njegova saznanja o tome da premijer FBiH posredstvom firme “FH Srebrena malina” nabavlja 100 respiratora, kao i sve okolnosti koje su pratile tu nabavku, počev od dogovora, sklapanja ugovora, izdavanja pisma namjere Fikretu Hodžiću, pa do odluka Federalnog štaba Civilne zaštite i Vlade FBiH o izdvajanju ukupno oko 10,5 miliona KM koji su avansno uplaćeni “FH Srebrna malina” i prije nego što su respiratori stigli.

OPTUŽBE DA MU JE PRIJEĆENO IZ TUŽILAŠTVA BiH

No, iz Ganibegovićevih odgovora već u startu svjedočenja moglo se zaključiti da se on ne sjeća ključnih događaja vezanih za ovu nabavku. S obzirom na to da je Ganibegović uz odgovore na pitanja Tužilaštva BiH, ali i predsjednice Sudskog vijeća Džemile Begović počeo davati i komentare koji su ocijenjeni nepotrebnim, te da je promjene iskaza u odnosu na one koje je dao tokom istrage i to prošle godine u maju i julu pravdao time jer mu je u vrijeme istrage “u Tužilaštvu BiH prijećeno hapšenjem i optužnicom”, Ganibegović je proglašen svjedokom“neprijateljem Tužilaštva BiH”, što je prihvatila i sutkinja Begović.

U ovakvim slučajevima Tužilaštvo BiH umjesto direktnog ispitivanja ima pravo svjedoka pitati i sugestivna pitanja, odnosno koristiti se navodima iz iskaza tokom istrage, a svjedok mora pojasniti zbog čega je promijenio iskaz.

Tužilac Pašić predočio je Ganibegoviću zapisnike iz istrage i on je potvrdio da ih je sve potpisao. Također, prošle godine potpisao je i napomenu da nema primjedbi na zapisnik. Ganibegović je potom otkrio da je nakon prvog saslušanja prošle godine u Tužilaštvu BiH dolazio u pratnji advokata, a sma je rekao da je “poveo pojačanje” nakon što je vidio da su prilikom njegovog saslušanja bilo prisutno šest osoba iz Tužilaštva BiH.

Na upit tužitelja Džermina Paića zbog čega ukoliko je prema njemu bilo neprimjerenog ponašanja tokom ispitivanja u Tužilaštvu BiH to nije nekom prijavio ili on ili njegov advokat, posebno zbog toga jer je bivši šef Ureda premijera pravnik, Ganibegović je rekao “da nije znao kome bi prijavio, pa je čekao da dođe pred Sud”.

Za kupovinu respiratora, Ganibegović tvrdi da je prvi put čuo 13.aprila prošle godine ,ali da tada nije imao potpuna saznanja o toj nabavci. Kako je rekao, trebao je organizirati doček respiratora na Aerodromu Sarajevo, pa je tog dana Novalića pitao kad stižu, te da mu je premijer rekao “za dva dana”.

Ganibegović je danas tvrdio da je prvi put čuo za firmu “FH Srebrena malina” 22.aprila prošle godine, kada mu je kako je sam kazao premijer Fadil Novalić poslao poruku da vidi kako može pomoći Fikretu Hodžiću da njegova firma dobije dozvolu za uvoz respiratora.

Ovaj svjedok potvrdio je da je tog dana u večernjim satima pozvao telefonski Haruna Avdagića, člana Stručnog vijeća u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH koji mu je kao kontakt osobu u Agenciji za dalje aktivnosti o ovom pitanju preporučio indiru Fazlagić, glavnu inspektoricu u Agenciji.

On tvrdi da nije naziv firme koja će uvesti respiratore spomenuo Fazlagić,a rekao je da je ona sama preporučila da kontaktiraju firmu “Tuzlafarm” kao potencijalnog posrednika za uvoz respiratora, jer je ta firma kako je kazao po njenoj preporuci imala sve neophodne dozvole.

istog dana je kaže saznao i za ugovor o kupovini respiratora, a taj ugovor vidio je 23. Aprila kada ga je tražio i dobio od Fahrudina Solaka.

Međutim, nije se mogao sjetiti detalja ugovora, niti tipa respiratora navedenih u tom dokumentu.

Tužitelj Pašić podsjetio je Ganibegovića da je tokom istrage , a što stoji i u iskazu rekao i da je preko “Srebrene maline” u isto vrijeme kada je dogovarana i nabavka respiratora dogovarana i nabavka druge medicinske opreme u vrijednosti od oko dva miliona KM.

Ganibegović je danas , ali tek nakon iscrpnih pitanja i pojašnjenja tužitelja Pašića potvrdio da mu se javljao Edvin Kučuković. Kako se iz Ganibegovićevih šturih i nejasnih pojašnjenja moglo zaključiti Kučuković je biznismen koji inače živi u Kanadi, a početkom pandemije se zatekao u BiH.

Prema svjedočenju Ganibegovića Kučuković je nudio nabavku medicinske opreme i sredstava, ali je također poslao upozorenje Ganibegoviću da su se na tržištu pojavili respiratori opasni po život i da Vlada FBiH, odnosno Ured premiejra obrati pažnju na tu činjenicu.

Ganibegović se danas nije mogao sjetiti je li o ovim razgovorima i važnim upozorenjima upoznao premijera Novalića.

Na brojna pitanja tužitelja Ganibegović je odgovarao s riječima “to je efemerno” .

S tim opaskama prestao je tek kada je sutkinja Džemila Begović konstatirala da mora odgovoriti na pitanje i da je to što ga pita tužitelj možda efemerno samo njemu.

Ganibegovića je tužitelj podsjetio da je on Fahrudinu Solaku poslao putem Vibera poruku koja je sadržavala ponudu “FH Srebrena malina”, a na toj ponudi kako se vidjelo nakon što je taj dokaz prikazan na grafoskopu u sudnici bila je i rukom ispisana računica troškova .

Međutim, svjedok je kazao da pretpostavlja da je ta ponuda bila na njegovom stolu kada je uslikana, ali da se on ne sjeća da ju je poslao Solaku, niti šta mu je on odgovorio.

– Ponuda se jednostavno pojavila u kabinetu, možda se to desilo nakon jedne od posjeta Fikreta Hodžića.Ne znam kako se taj akt pojavio. Jedino mi je premijer rekao da će stići i oprema. Spomenuo je “Malinu” – dio je iskaza koji je Ganibegović dao tokom istrage, a na koji ga je danas podsjetio tužitelj Pašić.

Također, danas je Ganibegovića tužitelj podsjetio da je tokom istrage rekao da je saznao od nekih prijatelja te ministara u Vladi FBiH da “Fikret Hodžić ima punca koji ima teniske terene, da li Gabeljić ili Gobeljić i da mu on stvara poslovne prilike”.

ĆORLUKU NAZVAO KRALJEM TOALET PAPIRA

iako je Ganibegović nakon insistiranja da se očituje je li ovo rekao tokom istrage pokušao reći da ga “tračevi ne zanimaju”, ipak je potvrdio da je to dio njegovog iskaza, ali je i dodao “da je saznanja o poslovnim vezama” Fikreta Hodžića dobio direktno od njega 23. aprila kada ga je posjetio u zgradi Vlade FBiH.

Na pitanje sutkinje Džemile Begović otkud mu saznanja o dozvoli za “FH Srebrenu malinu”, Ganibegović je danas kazao:

“Premijer mi je naložio da se raspitam.”

Ganibegović je pokušao da to što je u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva posredovao za “Malinu” da dobije dozvolu bilo nešto uobičajeno, pa je tako spomenuo i Petra Ćorluku, vlasnika kompanije “Violeta”, koji je donirao medicinsku opremu i sredstva za borbu protiv pandemije Covid 19. Pri tom je Ćorluku nazvao “kraljem toalet papira”!

Međutim, kazao je da “nije dobacio do Agencije”, nego je o tome pitao Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra zdravstva FBiH, te Namika Hodžića sekretara Crvenog križa FBiH.

Podsjećamo, Ćorluka je donirao opremu , nije mu ništa dato iz budžeta za razliku od “FH Srebrene maline” i za donacije tokom pandemije provođena je skroz druga procedura uvoza .

Ganibegoviću je danas traženo i da pojasni prepisku u Viber grupi “Gensek”, putem koje su se dopisivali on, premijer Novalić i generalna sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić. Ova prepiska je u sudnici prikazana i ranije.

Tužitelj Pašić tražio je da svjedok pojasni šta znači poruka u kojoj je pisalo “Bahra i šef nabavljali. Ako se nije i Čahta upetljao”. Pojašnjeno je da je Čahta , u stvari Goran Čahtarević, jedan od savjetnika premijera Novalića.

Ganibegović je kazao da to znači da se na Bahrinom (Džaka, op.a) stolu nalazila ponuda , pa da su je zajedno pregledali. Ostalo je nejasno kakve veze s ovim pitanjem ima sljedeća situacija koj je Ganibegović opisao:

-Premijer mi je jedne prilike kada smo išli uz stepenice rekao : “Znaš da Čahta ima respirator kod kuće, ostao mu od pokojnih roditelja”- ispričao je Ganibegović.

Na upit tužitelja da pojasni jednu od poruka koju je napisala Edita Kalajdžić, a koja glasi “ Ma, užas, užas. i ono pismo otišlo , niko ništa ne pita, treba ono poderati sve”, Ganibegović je odgovorio da ne zna o čemu se radi.

Svjedok je kazao da je za pisma namjere koje je potpisao Fadil Novalić za “FH Srebrena malina” saznao kad je u Vladu došlo Tužilaštvo BiH.

ipak, otkrio je da je prije toga sekretarica Bahra Džaka kako je rekao greškom na štampač u njegovoj kancelariji “pustila da se odštampa to pismo”.

Međutim, Ganibegović je tokom svog svjedočenja situaciju kada su u pitanju neke odluke , pokušao prikazati takvom da je sekretarica Bahra Džaka, neke stvari radila mimo njegovog i znanja premijera.

– Bacio sam Bahri taj papir i rekao joj da ne solira, a ona mi je rekla da je tako rekao Fikret iz Crvenog križa”- ispričao je danas Ganibegović tvrdeći da je on čak zvao Fikreta Prevljaka ne znajući na kojeg Fikreta Bahra Džaka misli.

BAHRA “PRESKAKALA STEPENICE”

iz daljeg svjedočenja Ganibegovića čulo se i sljedeće:

– Bila su dva pisma, nisu bila ista i odnosila su se na dvije vrste respiratora. Žalio sam se Editi Kalajdžić da Bahra “preskače stepenice” i da sama sastavlja akte koji odlaze iz Ureda. i prije godinu je bio problem da žena šalje kako ona hoće-rekao je Ganibegović.

Međutim, tužitelj Pašić je podsjetio Ganibegovića da je tokom istrage,a što je danas i pročitano iz zapisnika sa saslušanja rekao o pismima namjere između ostalog sljedeće:

– Vidio sam da postoje dva pisma. Upadljivo da nije bilo adresata i atipično za Vladu FBiH. Lično nikad nisam vidio takva pisma. Bahra je rekla da je pisma sačinila po uputi premijera- dio je iz iskaza koji je Ganibegović dao prošle godine,a koji se bitno razlikuje od današnjeg.

Na upit tužitelja o tome da opiše u kojim je sve situacijama razgovarao s ostalim članovima Vibet grupe “Gensek”, Ganibegović je kazao između ostalog da su po dolasku respiratora razgovarali i o raskidu ugovora za njihovu kupovinu.

-Edita(Kalajdžić, op-a) je rekla da je ugovor loš i štetan i da ga treba raskinuti. Rekla je da kasni realizacija i s rokom i s količinom. Premijer je rekao “pare su otišle, roba nije tu, treba iznaći rješenje”- kazao je Ganibegović koji je iznio ocjenu da im u ovom, ali i u drugim slučajevima Federalno pravobranilaštvo nije bilo od neke značajne pomoći.

Ovaj svjedok je pokušao i relativizirati značaj razgovora u ovoj Viber grupi, pa je rekao da su u toj grupi bile i slike “njegovog psa, njegove bebe i njegovih palačinaka”.

Svjedok je danas rekao da je i saznanja o dva ugovora o kupovini respiratora saznao tek 10.maja prošle godine u kancelariji advokata Kadrije Kolića.

BOLESNA PUNICA

Ganibegović je danas izrazio i uvjerenje da je kompletna Vlada FBiH znala za nabavku respiratora. iako je on sam bio na izvoru informacija i u Uredu premijera koji je dobio e-,mail s ponudom Fikreta Hodžića , te iako je Hodžić dolazio u Vladu u vezi s razgovorima za nabavku respiratora, Ganibegović je tvrdio da on ništa nije znao. Danas, pak tvrdi da su iz Vlade FBiH morali znati zašto glasaju, iako je poznato da se glasalo za izdvajanje novca za nabavku “medicinske opreme”,a ne konkretno respiratora.

Na upit tužitelja Pašića kako su članovi Vlade FBiH mogli znati da je sklopljen ugovor sa “FH Srebrena malina”, ako im to niko nije rekao, Ganibegović je kazao:

Ne znam kako su mogli to saznati, ali u Federalnom štabu Civilne zaštite se nalaze vladini službenici, a ne iz udruženja pčelara. iz iskustva znam da uvijek nešto pitaju kada im nije jasno. imaju materijale, mogli su pitati.

Ta priča da je premijer “presvukao” 16 ljudi, ne znam kome je pričaju. Naknadna priča je blago smiješna – rekao je Ganibegović.

ipak, Ganibegović je danas rekao da u drugoj polovini 2019. Godine nije prisustvovao nijednoj sjednici Vlade FBiH , te da je u 2020. Prisustvovao samo proširenoj sjednici održanoj 16.marta. Kao opravdanje za neprisustvovanje sjednicama u 2019.godini, naveo je porodične obaveze.

-Dobio sam bebu, a imao sam najbolesniju punicu u državi, morao sam je voditi na dijalize ,zato mi sjendice nisu bile na pameti – kazao je Ganibegović.

Već na početku svjedočenja Ganibegović je pokušao predstaviti sliku o svojim nadležnostima tako da on jeste bio direktor Ureda, ali da je kako je kazao “zaobilažen” u mnogo čemu. U prilog te tvrdnje naveo je primjer da kada su u Ured primjera 2019.godine primljena tri konsultanta posredstvom Ambasade Velike Britanije on nije konsultovan, a protivio se tome, no njegovo mišljenje nije uvaženo i uprkos tome , primljeni su Goran Miraščija, Aide Soko i Zlatan Hurtić.

Ganibegović je kazao i da su tehničke sekretarice u Uredu premijera Bahra Džaka i Lejla Hadžimujić bile “u unakrsnoj vatri”, jer su morale slušati i njega i druge savjetnike iako je formalno on svim savjetnicima i drugom osoblju u Uredu premijera bio nadređeni.

Bivši direktor Ureda premijera FBiH kazao je danas da njemu nije jasno zbog čega je pored svih zdravstvenih ustanova i institucija za nabavku medicinske opreme i zaštitnih sredstava bila zadužena Federalna uprava Civilne zaštite. izrazio ej mišljenje da on ne zna da li je o tome ikada i donesena neka zvanična odluka.

Za razliku od ranijih svjedoka, ali i stava odbrane koja optužene brani i navodom da je Zavod za javno zdravstvo sačinio plan potreba za nabavku medicinske opreme i sredstava , te da je tim dokumentom bila predviđena nabavka 300 respiratora, što je za odbranu dijelom pokriće postupaka njihovih klijenata, Ganibegović je danas kazao da je to za njega bila jedna neformalna tabela, koja nije bila čak ni na memorandum.

ispričao je da kada je bivši direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar sa svojim saradnicima došao u martu prošle godine na sastanak u Vladu FBiH, s premijerom Novalićem, ministricom finansija Jelkom Milićević i Fahrudinom Solakom, da je tada i prezentirana ta tabela. Rekao je i da Peharove saradnice nisu htjele odgovoriti na Solakovo pitanje, kojom metodologijom se došlo do brojke od 300 respiratora.

-Te gospođe iz Zavoda za javno zdravstvo kao da su se došle posvađati s premijerom- kazao je Ganibegović.

On je tokom svjedočenja rekao i da je njegov politički stav, ai savjet premijeru Novaliću bio da se ne upušta ni u kakve nabavke jer će “na kraju on za sve biti kriv”. Ganibegović je u jednom trenutku konstatirao da se na kraju ispostavilo da je bio u pravu, ali je opomenut i od tužioca i od sutkinje da samo odgovara na pitanja, bez suvišnih komentara.

Podsjećamo, osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

Zanimljivo je da je Ganibegović danas na svjedočenje došao sa svojim psom kojeg je ostavio zavezanog za drvo ispred Suda BiH. Pas ga je tu čekao tri sata, koliko je trajalo današnje ročište. Ganibegović je prije toga obezbijedio psa s hranom i vodom.

Nastavak saslušanja Ganibegovića zakazan je za 13. oktobar.