Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hasanu Nuhanoviću otkazali pozivnicu na konferenciju o Srebrenici u Hagu

hasan-nuhanovic

Organizatori konferencije o genocidu u Srebrenici, koja se održava u Hagu, bivšem prevodiocu UN-a u Srebrenici Hasanu Nuhanoviću su otkazali pozivnicu na konferenciju jer bi, kako navode holandski mediji, njegovo prisustvo predstavljalo “nelagodu” za ostale učesnike, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trodnevna konferencija koja počinje u ponedjeljak održava se u organizaciji Instituta za međunarodnu pravdu u Hagu i Američki memorijalni muzej holokausta.

Cilj konferencije je da se rekonstruiraju događaji u Srebrenici koji su se desili 1995. godine iznošenjem sjećanja ključnih osoba iz političkog i vojnog miljea, ali i objavljivanjem dokumenata koji ranije nisu bili dostupni javnosti.

Nuhanović je poručio kako neko očigledno ne želi da njega vidi na konferenciji.

“Očigledno je da se ne usuđuju pogledati me u oči”, rekao je Nuhanovic za holandski “Volkskrant”.

Otac Hasana Nuhanovića, njegova majka i 20-godišnji brat predati su vojnicima Vojske Republike Srpske 13. jula 1995. godine i više nikada nisu viđeni živi.

Nuhanović i porodica Mustafić 2011. godine su podnijeli krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta holandskog bataljona UN-a Tomasa Karremansa i ostalih za odgovornu ulogu izvršenja genocida u Srebrenici.

Nuhanović je u septembru prošle godine emailom dobio poziv na konferenciju, ali je njegova pozivnica otkazana prošlog mjeseca telefonskim pozivom.

“Bila je to teška odluka. Ali kako bi saznali šta se desilo u Srebrenici, ostali učesnici moraju biti u mogućnosti da slobodno govore. To bi bilo teško u prisustvu nekoga ko je već pokrenuo pravni postupak ranije i može isto to učiniti u budućnosti”, rekao je Cameron Hudson iz Američkog memorijalnog muzeja holokausta.