Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OPĆINA TRENUTNO ĆUTI

Hastahana park: Građani i banka ne odustaju od svojih suprotstavljenih stavova

hastahana

Hastahana park je česta tema medija i javnosti u Sarajevu. U protekle skoro dvije godine pratili smo borbu građanki i građana, prije svega okupljenih u neformalnu grupu Hastahana park, koji su ukazivali na sve nepravilnosti koje je učinila Općina Centar, odnosno prethodna administracija, kada je odlučila izmijeniti regulacioni plan i prodati dio parka Centralnoj banci BiH

„Mi u svakom slučaju ne namjeravamo odustati od borbe za park i cilja da istjeramo istinu na čistac, bez obzira da li ćemo pri tome imati partnere u vlasti ili ne“, poručuju iz neformalne grupe „Hastahana park“.

Hastahana park je česta tema medija i javnosti u Sarajevu. U protekle skoro dvije godine pratili smo borbu građanki i građana, prije svega okupljenih u neformalnu grupu Hastahana park, koji su ukazivali na sve nepravilnosti koje je učinila Općina Centar, odnosno prethodna administracija, kada je odlučila izmijeniti regulacioni plan i prodati dio parka Centralnoj banci BiH. Ovih dana „Hastahana“ je ponovno aktuelna i to iz dva razloga, piše Antikorupcija.info.

Prvi razlog je Urban Lab Hastahana koji je dio inicijative “Re-Imagine: Moja ulica, moja mašta” koju zajednički provode Općina Centar Sarajevo, UNDP, Grad Sarajevo i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Kako su istakli iz Općine, ideja je da se inovativnim alatom, koji je razvio UNDP, prikupe ideje građana za obnovu javnih prostora, poput ulica, parkova, trgova ili zapuštenih lokacija. Općina Centar je prva koja se odlučila na ovaj način prikupiti mišljenje građana a Hastahana park je prva lokacija za koju će biti primjenjen ovaj koncept.

Iz neformalne grupe građana “Hastahana park” su rekli da će individualno odgovoriti na pitanja i dati svoje prijedloge te da u suštini nemaju ništa protiv ovakvog tipa projekata ali da fokus ipak treba biti na poštovanju jasno propisanih procedura (javne rasprave i slično) a ne na izmišljanju projektno uslovljenih aktivnosti.

Drugi razlog aktuelnosti Hastahana parka je nastavak sage na relaciji CBBiH – Općina Centar. Prošlog mjeseca je Centralna banka BiH izašla sa saopćenjem za javnost u kojem je navela da je prihvaćena Žalba banke protiv Rješenja Općine Centar kojim se odbija zahtjev za izdavanjem urbanističke saglasnosti.

“Evidentno je kršenje zakonskih rokova za postupanje po zahtjevu CBBiH, te neosnovano i svjesno odugovlačenja postupka koji je u nadležnosti Općine Centar. Zakonski rok, od 15 dana, za izdavanje urbanističke saglasnosti odavno je istekao, a u međuvremenu značajno rastu cijene materijala i usluga u oblasti gradnje, posebno u slučaju složenih projekata izgradnje kakav je i poslovni objekat Glavne jedinice CBBiH. Na ovaj način direktno se i dalje nanosi ozbiljna materijalna šteta CBBiH“, naveli su u saopćenju iz CBBiH.

Dodali su još da očekuju da će Općina Centar postupiti u skladu sa važećim zakonima i planskom dokumentacijom koja je na snazi, te da će ispoštovati Rješenje Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Povodom ovoga, portal Antikorupcija se obratio Općini Centar sa upitom za komentar na ovu situaciju, zbog čega nije došlo do dogovora sa Centralnom bankom oko zamjenske lokacije, da li su plaše tužbi koje je CBBiH najavila i da li su još uvijek pri stavu da će štiti interese građana i da neće izdati tražene urbanističke saglasnosti. Međutim, i nakon urgencije nismo dobili odgovor.

Međutim svoj stav su iznijeli iz neformalne grupe građana „Hastahana park“ koji su kazali:

„Uvaživši Žalbu Centralne Banke BiH protiv Rješenja Općine Centar da banci ne izdaju urbanističku saglasnost za gradnju objekta u Hastahani, sarajevsko kantonalno ministarstvo kojim rukovodi ministar Enver Hadžiahmetović, po našem mišljenju, povelo se za politikom “mirenja sa svršenim činom” na štetu građana. Ministarstvo, reklo bi se, Općini Centar nalaže da u interesu CBBiH zaboravi i “gurne pod tepih” dobro dokumentovane nepravilnosti u postupku izmjene regulacionog plana za lokalitet Hastahana, a koje su Banci omogućile da kupi spornu parcelu. Ministarstvo se, također, svrstava protiv stanovnica i stanovnika Općine Centar koji već godinama odolijevaju pritiscima i jasno i glasno artikulišu svoje protivljenje gradnji u parku.“

Još su rekli da se nadaju da će općinska administracija istrajati u obećanju da će štititi prava građana i građanki, koji ih biraju i finansiraju, a ne prava “investitora i kupaca”, bilo da se radi o institucijama ili pojedincima, stečena uz pomoć zakulisnih radnji i ignorisanja propisa.

Iako se u jednom trenutku činilo da se slučaj Hastahana parka polako rješava na zadovoljstvo svih strana, tako što će se Općina i banka dogovoriti oko zamjenske lokacije, očigledno je da je došlo do komplikacija te da je nažalost ova tema još uvijek itekako aktuelna.

Građanke i građani iz neformalne grupe „Hastahana park“ tim povodom poručuju:

„Mi u svakom slučaju ne namjeravamo odustati od borbe za park i cilja da istjeramo istinu na čistac, bez obzira da li ćemo pri tome imati partnere u vlasti ili ne. Naš motiv je jasan: ne želimo i nikada nećemo pristati da živimo u društvu u kojem “jači tlači” a vladavina zakona je fleksibilna kategorija.”