Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stav stranke

HDZ BiH pozvao na hitno usvajanje tri zakona i reformu Izbornog zakona

Dragan Čović
Foto: Hazim Aljović/FENA
Dragan Čović

U svjetlu nadolazećeg, petog, sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Bosne i Hercegovine, HDZ BiH apelira na provođenje svih potrebnih procesa kako bi BiH ostvarila snažan zamah na svom integracijskom putu

HDZ BiH, nakon danas održanog sastanka lidera s izvršnom direktoricom za Europu pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, ponovo ističe svoju neupitnu opredijeljenost za ubrzanje EU puta Bosne i Hercegovine i ispunjavanje EU agende.

“Temeljem kontinuiranih napora za ubrzanje europskog puta Bosne i Hercegovine te uspješno i koordinirano provođenje reformskih procesa u cilju dugoročne stabilizacije unutarnjih odnosa i postizanja vanjskopolitičkih prioriteta, HDZ BiH poziva političke aktere u Bosni i Hercegovini na potpunu posvećenost provođenju 14 ključnih prioriteta u što skorijem roku”, priopćili su iz te stranke.

U svjetlu nadolazećeg, petog, sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Bosne i Hercegovine, HDZ BiH apelira na provođenje svih potrebnih procesa kako bi BiH ostvarila snažan zamah na svom integracijskom putu.

Pozdravljena inicijativa Krišto

“Pozdravljamo inicijativu predsjedateljice Vijeća ministara Borjane Krišto za isticanje zastave Europske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, a koja će se naći na dnevnom redu Vijeća ministara 13. jula 2023. godine”, naglasili su.

HDZ BiH nadalje apelira da se, bez odlaganja, žurno usvoje Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine i Zakon o sprječavanju sukoba interesa na Vijeću ministara BiH i upute u parlamentarnu proceduru te da se bez odlaganja usvoji Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Nema opravdanja za izbjegavanje dogovora

“HDZ BiH poziva već uspostavljene radne skupine, proistekle iz vlasti uspostavljene nakon Općih izbora održanih u listopadu 2022. godine, na žuran rad po pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i pitanju Ustavnog suda BiH, naglašavajući pri tome kako se pitanje Izbornog zakona mora dovršiti do jeseni 2023. godine a kako bi se u potpunosti osigurala ustavna prava sva tri konstitutivna naroda te otklonile postojeće nejednakosti i diskriminacije prema svim drugim građanima u BiH, pogotovo u Predsjedništvu BiH gdje je, umjesto hrvatskog, već četvrti put izabran još jedan bošnjački član Predsjedništva”, stoji u priopćenju.

HDZ BiH smatra kako nema opravdanja za izbjegavanje dogovora, što se, kako navode, može odraziti na rad svih institucija u BiH u budućnosti.

Istovremeno, HDZ BiH poziva na daljnji rad na funkcionalnosti Federacije BiH, stabilizaciju prilika i provođenje ustanovljenih dogovora koalicijskih partnera, primarno finaliziranje imenovanja suca u Ustavni sud iz Federacije BiH, što bi, kako ističu, omogućilo jačanje potrebnog povjerenja.