Sjednica predsjedništva

HDZ: Duboka zahvalnost kardinalu Puljiću na hrabrosti i ustrajnosti

Predsjednistvo HDZ-a BiH (1)

Pozivaju nadležne organe pravosuđa i policije na rješavanje “koruptivnih i pljačkaških afera koje potresaju naše društvo u posljednjih mjesec dana

Predsjedništvo HDZ-a BiH na sjednici u petak u Mostaru, pod predsjedanjem predsjednika te stranke Dragana Čovića, oštro je osudilo napade na kardinala Vinka Puljića, pozvalo na hitnu implementaciju aranžmana s MMF-om, a za aferu “Respirator” poručilo da mora do kraja biti rasvijetljena.

“Predsjedništvo HDZ-a BiH oštro osuđuje medijski linč protiv Katoličke crkve i uzoritog kardinala Vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića kao i otvorene prijetnje za vrijeme održavanja mise za žrtve Bleiburga. Pravo na slobodu vjere predstavlja temeljno i iskonsko pravo svakog pojedinca. Crkva ne smije biti predmet besramnih pokušaja politizacije i relativiziranja od strane bilo koga”, priopćili su iz HDZ-a BiH.

Pritom ističu da “HDZ BiH odaje duboku zahvalnost kardinalu Puljiću na hrabrosti i ustrajnosti da i naša zemlja kroz molitvu dadne pijetet svim nevinim žrtvama bleiburške tragedije i križnog puta”.

Na sjednici na kojoj je riječi bilo o aktualnom stanju u zemlji, Predsjedništvo HDZ BiH pozvalo je na konačnu i žurnu implementaciju prethodno dogovorenog i usuglašenog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

“Postignuti dogovor o finansijskom aranžmanu i njegovoj raspodjeli mora biti ispoštovan kako bi spriječili ekonomski i gospodarski pad na svim razinama vlasti. Pokušaji ‘tihog’ ustavnog i institucionalnog udara kroz eliminiranje kantona a u raspodjeli sredstava neće biti dozvoljen. Finansijska likvidnost i podrška privredi s ciljem što bržeg oporavka mora biti dostupna i osigurana za sve razine na prethodno usuglašen način”, navode iz HDZ-a BiH.

Pozivaju nadležne organe pravosuđa i policije na rješavanje “koruptivnih i pljačkaških afera koje potresaju naše društvo u posljednjih mjesec dana”.

“Vladavina prava, kako kažu, mora biti temelj svakog društva, pravda uz transparentan proces zadovoljena, a afera “Respirator” po njihovim riječima mora do kraja biti rasvijetljena i predstavlja svojevrstan ispit za buduće procese na europskom putu naše zemlje”, stoji u priopćenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH osuđuje kršenje zakona i zakonskih procedura, kao i pokušaja, kako navode, derogacije Ustava u odabiru članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje mora ispunjavati nužne zakonske preduvjete i biti odvojeno od političkog utjecaja.

“Političke manipulacije u režiji određenih parlamentarnih stranaka imaju za cilj potpuno ovladati ovom institucijom i pri tome utjecati na izborni proces što predstavlja grubo kršenje demokratskih normi i prakse. Nelegalno i nelegitimno tijelo pod političkim utjecajem mora biti predmet osude u svakom demokratskom društvu i u hitnom postupku biti vraćeno u zakonske okvire”, kazali u iz HDZ-a.

Ističu kako odbacuju pokušaje nametanja i etiketiranja hrvatskog naroda kroz politički instruirane rezolucije i stvaranja lažne slike o jednom čitavom narodu.

“HDZ BiH i hrvatski narod jasno i nedvosmisleno osuđuje sve totalitarizme, fašističke i komunističke zločine i suosjeća sa svim žrtvama koje je zadesila tužna sudbina bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnost. Svaki zločin mora biti beskompromisno osuđen i ne smije biti predmet političkog obračuna s bilo kim”, navode.

Predsjedništvo HDZ BiH također izražava zahvalnost Klubu Europske pučke stranke na potpori katoličkoj Crkvi, vjernicima i hrvatskom narodu koju su iskazali kroz djelovanje Radne skupine za međukulturni i međureligijski dijalog.

Dodaju kako je europski put ključni prioritet i mora biti vraćen u fokus, bez obzira na raznorazne pokušaje i blokade, a načela sadržana kroz 14 točaka su, po njihovim riječima, nužna pretpostavka za nastavak europskog puta BiH te očekuju otvaranje tih načela u sljedećem razdoblju.

Izražavaju zahvalnost Vladi Republike Hrvatske (RH) i premijeru Andreju Plenkoviću na naporima koje su uložili na summitu Europske unije u Zagrebu. Susret najvažnijih dužnosnika na toj razini aktivirao je, navode, ključne teme koje očekuju Bosnu i Hercegovinu u procesu EU integracija.

Predsjedništva HDZ-a BiH imenovalo je na sjednici Središnji izborni stožer i Provedbeni izborni stožer za pripremu i organiziranje Lokalnih izbora 2020. godine u BiH, te Izbora u Republici Hrvatskoj za XI. izbornu jedinicu.

Pozvali su dužnosnike svih razina vlasti i nadležne institucije na dogovor i osiguravanje uvjeta za provođenje lokalnih izbora i politički dogovor za održavanje izbora u Gradu Mostaru.

“Svi zakonski preduvjeti moraju biti do kraja ispoštovani kako bi izborni proces bio demokratski proveden i zakonski transparentan. Dosadašnji pregovori moraju imati svoj konačni epilog u parlamentarnoj proceduri u skladu s odlukama Ustavnog suda kako bi Mostar napokon dobio nužne preduvjete za održavanje izbora”, ističu iz HDZ-a BiH.

Također su osudili “pokušaje negiranja i diskreditacije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od strane bošnjačkih političkih predstavnika te obezvrjeđivanje doprinosa i žrtve koju je podnio HVO kao legalna i legitimna oružana sila hrvatskog naroda, ali i cijeli hrvatski narod, u odbrani BiH”.

Predsjedništvo HDZ-a BiH zahvaljuje cjelokupnom medicinskom osoblju, policijskim službenicima, tijelima civilne zaštite u BiH i svima koji su dali svoj doprinos u suzbijanju i borbi protiv globalne pandemije.

“Vaša požrtvovanost može poslužiti kao primjer svima nama u svakodnevnom radu i nastojanjima da ovo društvo i zemlju činimo boljom i ljepšom za sve nas”, navodi u priopćenju HDZ BiH.

HDZ