Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HDZ i SBB zajedničkim snagama oborili imenovanje direktora Porezne uprave

vlada-fbih-3

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas nije potvrdila imenovanje Šerifa Isovića na poziciji direktora Porezne uprave FBiH.

Protiv imenovanja Isovića, koji već dvije godine s dosta uspjeha obavlja funkciju v.d. Porezne uprave FBiH, bili su ministri iz SBB-a i HDZ-a.

Oni traže poništenje konkursa koji je bio raspisan 13. oktobra prošle godine, kada se za direktora Porezne uprave FBiH prijavilo osam kandidata, od kojih je Isović ocijenjen kao najbolje rješenje.

Ovo mišljenje izrazila je i Agencija za državnu službu FBiH, koja je podsjetila da se moraju poštivati zakonske procedure te da se Isović treba imenovati u roku od pet dana.

Međutim, ministri iz SBB-a i HDZ-a očito su dobili drugačije instrukcije, te su danas saopćili da za v.d. direktora FBiH žele novog kandidata.

Kako će se razriješiti ova pat pozicija za sada nije izvjesno, ali činjenica je da je Agencija za državnu službu završila konkursnu proceduru, te trenutno ne postoje uslovi za poništenje konkursa.

Agencija za državnu službu FBiH: Isović je najbolji kandidat

Jesu li odlični rezultati Porezne uprave razlog za smjenu?

Prema ocjenama nezavisnih političkih analitičara Šerif Isović je tokom dvogodišnjeg mandata u Poreznoj upravi FBiH unaprijedio organizaciju i značajno povećao naplatu prihoda od kojih se značajnim dijelom finansiraju isplate invalidnina i penzija.

Samo u januaru 2018. godine Porezna uprava FBiH ostvarila je naplatu 384.715.473 KM javnih prihoda, što je za 15 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.