Saopštenje stranke

HDZ: Pronaći kompromis bez politike uslovljavanja

predsjednistvo bih

“Svjedoci smo da ni današnji napori za dogovorom i poštivanjem sporazuma lidera nisu urodili plodom, te da je BiH i dalje u zastoju na putu napretka prema EU i NATO-u”, navodi se u saopštenju iz ove stranke

Hrvatska demokratska zajednica /HDZ/ BiH poziva na hitnu implementaciju izbornih rezultata bez odlaganja, poštujući izborni rezultat i iskazanu volju svih stanovnika u BiH i ukazuje na potrebu da se postigne kompromis bez politike uslovljavanja.

“Svjedoci smo da ni današnji napori za dogovorom i poštivanjem sporazuma lidera nisu urodili plodom, te da je BiH i dalje u zastoju na putu napretka prema EU i NATO-u”, navodi se u saopštenju iz ove stranke.

HDZ smatra da se sva dalja uslovljavanja političkih predstavnika moraju hitno pretvoriti u uspostavljanje konstruktivnog dijaloga i međusobno uvažavanje s ciljem razvoja političkog i društvenog dogovora na opštu dobrobit BiH.

“Razgovor i međusobno uvažavanje pri traženju kompromisnog rješenja moraju biti polazna tačka svih procesa kako bi konačno ostvarili potrebnu saradnju prilikom uspostavljanja vlasti. Potpisivanjem principa o formiranju vlasti u BiH postavljene su sve ključne tačke i smjer budućnosti BiH koji se moraju implementirati”, ističe se u saopštenju.

HDZ smatra svako drugo djelovanje bespotrebnim i štetnim, kao i direktnim izigravanjem izborne volje konstitutivnih naroda i građana u BiH.

“Vjerujemo da, i pored današnjeg neuspjelog pokušaja dogovora Presjedništva BiH o ključnim pitanjima za budućnost, BiH i dalje ima polazišta za dogovor, te ne smije odustati od nastojanja da što prije dobije vlast…”, dodaje se u saopštenju.

Kako se približava rok za provođenje dogovorenih principa za formiranje vlasti budućih partnera, iz HDZ primjećuju pojavu različita tumačenja dogovorenih principa, pri čemu se nadaju da uprkos razlikama, isti neće odvesti BiH u nove krize koje nikome ne odgovaraju.

“Redovno funkcionisanje svih institucija BiH mora biti prioritet svima koji se zalažu za napredak, stabilnost i nastavak reformskih procesa u BiH”, ističe se u saopštenju.

HDZ BiH poziva kolege na bošnjačkoj i srpskoj strani na poštivanje izborne volje naroda, odgovorno provođenje potpisanih Principa o formiranju vlasti u BiH kako bi napokon krenuli u realizaciju strateških planova, kojima je cilj funkcionalna, razvijena i moderna evropska BiH.