Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HDZ protiv inicijative poslanika SDA o oporezivanju igara na sreću

parlament fbih

Poslanički klub Stranke demokratske akcije (SDA) inicirao je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine obavezu Federalnoj vladi da hitno, a najkasnije u roku od 30 dana, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi istovremeno izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o igrama na sreću.

U dosadašnjem dijelu sjednice, Dom se nije izjasnio o ovoj inicijativi SDA već je poslanički klub predvođen Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH zatražio pauzu čiji će razlog obrazložiti po njenom isteku.

Poslanici SDA su naveli da izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak treba propisati sljedeće: da se na dobitke od svih igara na sreću plaća porez na dohodak po stopi od 10 posto, potom da porez na dobitke do 100 KM obračunava, obustavlja i uplaćuje priređivač igara u roku od pet dana za proteklu sedmicu u korist Fonda PIO-a, a na dobitke veće od 100 KM, porez da obračunava, obustavlja i uplaćuje priređivač igara prilikom svake isplate igraču prema kantonu i općini u kojoj dobitnik ima mjesto prebivališta (CIPS prijava). Ovaj prorez je prihod općine i kantona i dijelio bi se između njih u odnosu pola-pola.

SDA također predlaže da se porez na dobitke od SMS i internet igara na sreću i klađenja uplaćuje prema mjestu sjedišta priređivača te da predstavlja prihod Fonda PIO-a.

Što se tiče željenih promjena u Zakonu o igrama na sreću, SDA predlaže da Vlada propiše sljedeće: da se na sve igre na sreću plaća naknada od 10 posto od uplaćenog iznosa svakog igrača (učesnika), potom da se naknada obračunava i uplaćuje sedmično u roku od pet dana po isteku sedmice.

Naknadu treba da obračunava i uplaćuje priređivač prema sjedištu uplatnog mjesta (priređivača) na kojem je uplata izvršena, a ova naknada treba da čini prihod općine i kantona i da se dijeli između njih u omjeru pola-pola.

SDA također inicira da se naknada koja se obračuna na SMS i internet igre na sreću i klađenja uplaćuje prema mjestu sjedišta priređivača i da bude prihod Fonda PIO.

Posebno treba propisati i pooštriti zaštitne mjere kao obavezu priređivača igara na sreću u cilju prevencije bolesti ovisnosti, štetnih posljedica po pojedinca, porodicu i društvo, s posebnim akcentom na zaštitu maloljetnka.

Treba ukloniti objekte igara na sreću iz centralnih gradskih zona, školskih, kulturnih, vjerskih, sportskih i sličnih objekta te propisati veću udaljenost od njih, inicirali su također poslanici SDA.

U obrazloženju su naveli da djelatnost priređivanja igara na sreću u Federaciji BiH do sada nije odgovarajuće oporezovana niti je dobit koju ostvaruju učesnici u takvim igrama, većim dijelom, bila uopće predmet plaćanja poreza na dohodak, kao što su dobici do 100 KM.

-Neshvatljivo je i neodrživo da se po važećim zakonima, takve značajne i ogromne transakcije i prihodi ne oporezuju, a s druge strane, porezi se plaćaju na hljeb, mlijeko, lijekove itd.U prošloj godini, prihodi u ovoj djelatnosti su iznosili 597 miliona KM. U prva četiri mjeseca 2016., iznosili su više od 450 miliona KM. Procjena je da će na nivou ove godine to iznositi 1,4 milijarde KM. Iz ovih podataka se može zaključiti da je djelatnost u prošloj godini poslovala na način koji je neprihvatljiv sa stanovišta pravičnog oporezivanja i društvenog interesa u cjelini. To je posebno problematično ako se ima u vidu da se radi o djelatnosti koja ima negativne konsekvence po društvo u cjelini, a posebno po mlade generacije- naveo je poslanički klub SDA.

Dok se u PIO Fondu muče s isplatama penzija, u ovoj oblasti se svakodnevno gubi veliki novac, dodaju poslanici i smatraju da stoga treba zakonima precizirati porezni prihod te vrste kao prihod Fondu PIO, a drugu vrstu prihoda usmjeriti općinama i kantonima.

Dosad nisu doneseni provredbeni propisi za SMS i internet klađenje (nisu uvezani na server porezne uprave) pa je ovim zakonima potrebno hitno urediti i tu oblast, ističu.

-Smatramo da zahtjevi nisu u koliziji sa Zakonom o raspodjeli javnih prihoda jer i u postojećem Zakonu o igrama na sreću (član 7.) propisana je raspodjela prihoda od naknada od igara na sreću.

Pošto se radi o hitnoj potrebi reguliranja ove materije, smatramo da je Vladi dovoljno 30 dana da postupi po ovom zaključku, do kada će sve zakonske inicijative naših poslanika o ovom pitanju biti u mirovanju- naveli su posolanici SDA.

HDZ-e ne podržava inicijativu SDA

Klub poslanika predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine ne podržava inicijativu za izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o igrama na sreću, koju je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH podnio poslanički klub Stranke demokratske akcije (SDA).

Klub predvođen HDZ-om smatra da u parlamentarnoj proceduri treba sačekati prijedlog Federalne vlade za izmjene Zakona o igrama na sreću. Stoga ne može podržati inicijativu kolega iz SDA, rekao je novinarima predsjedavajući Kluba HDZ-HNS Jozo Bagarić.

Dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma još nije utvrđen. Stranka demokratske akcije je inicijativu podnijela u terminu namijenjenom za poslanička pitanja i incijative.

Ubrzo po podnošenju ove inicijative, Klub poslanika predvođenih HDZ-om zatražio je pauzu. Stoga još nije bilo rasprave niti eventualnog glasanja o inicijativi SDA.