Je li na pomolu nova kriza?

HDZ uvjetuje zasjedanje Federalnog parlamenta imenovanjem sudije Ustavnog suda BiH

Foto: Fena

Na današnjem sastanku u Sarajevu, ultimatumi HDZ-a podijelili zastupnike SDP-a, Naše stranke i HDZ-a 1990

U Sarajevu je održan sastanak parlamentarne većine oba doma Parlamenta Federacije BiH, te predsjednice FBiH Lidije Bradare i jednog od potpredsjednika, Igora Stojanovića. Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Federalne vlade Toni Kraljević i Vojin Mijatović.

Svrha sastanka je bila dogovor dinamike rada Parlamenta FBiH i saradnje sa Vladom FBiH no kako saznaje Fokus iz izvora u izvršnoj vlasti FBiH, predstavnici HDZ-a BiH na sastanku su eksplicitno uvjetovali nastavak rada Federalnog parlamenta s imenovanjem sudije Ustavnog suda BiH.

Protivljenja ultimatumu

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posljednji put je održana krajem aprila, a na današnjem sastanku je dogovoreno da naredna bude održana u junu, ali Mladen Bošković, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednik Kluba HDZ-a u tom domu, kazao je učesnicima današnjeg sastanka: ”Može sjednica kad god, ali ako nema izbora sudije Ustavnog suda BiH, nema sjednice”.

Foto: Fena
Mladen Bošković

Kako tvrdi naš izvor, Bošković je kazao da su se lideri stranaka vladajuće većine već dogovorili o izboru sudije Ustavnog suda BiH, odnosno da su saglasni da se zakaže sjednica Predstavničkog doma na kojoj će biti izabran jedan od dvojice nedostajućih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Međutim, prema našim saznanjima, ultimatumu iz HDZ-a usprotivili su se neki od učesnika sastanka, prije svega Damir Mašić iz SDP-a koji je kazao da se razgovori ne mogu voditi na bazi ultimatuma. No, kako saznajemo, Mašićev stranački kolega i potpredsjednik Vlade FBiH Vojin Mijatović je kazao da “ukoliko se lideri stranaka dogovore, onda tu nema priče”.

Predstavnici Naše stranke i NiP-a, koji su prisustvovali sastanku, nisu se očitovali o HDZ-ovom ultimatumu, Elzina Pirić, predsjednica PDA-a je podržala da se izabere sudija, dok je Stipe Tokić, predstavnik HDZ-a 1990 kazao da ne zna ništa “o dogovoru lidera” o izboru sudije Ustavnog suda BiH.

-Mi u HDZ-u 1990 smo u zadnji čas ušli u ovu priču. Mi ne znamo šta ste vi dogovarali – kazao je Tokić.

Pokušali smo kontaktirati Mirjanu-Marinković Lepić (NS), predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je i uputila pozive za današnji sastanak, da je pitamo za komentar o današnjem ultimatumu HDZ-a BiH, ali ona nije odgovarala na naše telefonske pozive.

Dostupan za komentar o ovoj temi nije bio ni Mladen Bošnjak, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i šef Kluba poslanika HDZ-a BiH.

Mjesecima traje trakavica

Inače, već mjesecima traje trakavica o imenovanju jednog od dvojice nedostajućih sudija u Ustavnom sudu BiH, a nakon što su prošle godine u penziju otišle sudije tog suda Mato Tadić i Miodrag Simović iz entiteta RS-a.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH trebao bi izabrati jednog od dvojice nedostajućih sudija, dok drugog bira Narodna skupština RS-a.

No, do podijeljenih mišljenja u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u vezi s ovim izborom došlo je zbog Marina Vukoje, prvorangiranog kandidata za kojeg se tvrdi da je blizak HDZ-u i da je toj stranci u interesu da on bude izabran u Ustavni sud BiH.

Foto: PSBiH
Marin Vukoja

S obzirom na to da su stranke “trojke” već prozivane od opozicije da “ispunjavaju sve želje” Dragana Čovića, podijeljena su mišljenja, prvenstveno među poslanicima u SDP-u i Našoj stranci, bez obzira na to šta su i ukoliko jesu, kako tvrdi Bošković, dogovorili lideri tih stranaka s HDZ-om.

Stoga, ni komisija koja je pred Predstavnički dom trebala uputiti jedno ili više imena kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH nije još dostavila listu tom domu, jer nije bilo konsenzusa da se kao prijedlog uputi samo prvorangirani Vukoja, jer parlamentarci mogu izabrati bilo kojeg kandidata s liste, a ne samo prvorangiranog, u ovom slučaju Vukoju.

Lista uspješnih kandidata

Inače, nakon Vukoje na listi uspješnih kandidata nalaze se još po sljedećem redoslijedu: Sanela Gorušanović-Butigan, Ivo Rozić, Mile Lasić, Zvonko Mijan, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Željka Marković-Sekulić, Danica Šain i Mario Širić.

Premda je zvanično saopćeno da je parlamentarna većina u FBiH dogovorila nastavak rada, jasno je da je na pomolu nova kriza, ukoliko se ne udovolji ultimatum HDZ-a.

Današnji sastanak okončan je zaključkom da se o tome “dogovore lideri vladajuće većine”.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH broji devet sudija. Četvero sudija bira Predstavnički dom Parlamenta, a dvoje sudija biraju poslanici Narodne skupštine Republike Srpske. Troje sudija imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.