Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Briselu

Helez i zvaničnik NATO-a: Neće biti oklijevanja u reakciji NATO-a na dešavanja u BiH

helez geoan nato
Foto: MOBiH

Zamjeniku generalnog sekretara NATO-a je Helez predložio unapređenje saradnje između BiH i NATO-a, jačanje odbrambenih sposobnosti Oružanih snaga BiH, pojačano prisustvo NATO snaga u BiH koje bi bilo sredstvo odvraćanja od potencijalne agresije vanjskih aktera

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez sa saradnicima sastao se sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom u sjedištu NATO-a u Briselu, Kraljevina Belgija, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na početku sastanka, ministar Helez je rekao da Bosnu i Hercegovinu vidi kao multietničku zajednicu svih građana i naroda u kojoj će svi njeni građani biti slobodni i jednaki na svakom njenom pedlju bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost te živjeti od svoga rada.

Helez je upoznao Geoanu s postignućima Ministarstva odbrane BiH, uključujući konsolidaciju budžeta, stabilizaciju procesa javnih nabavki, osnaživanje opremljenosti Deminerskog bataljona te aktivnosti u okviru Inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB).

Helez je istakao da su treneri Oružanih snaga BiH, prema Konceptu operativnih sposobnosti (OCC), u značajnoj mjeri angažovani kao ocjenjivači u partnerskim zemljama poput Tunisa, Maroka, Katara, Kazahstana i Kolumbije. Također, ministar Helez je upoznao Geoanu s aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru OCC&OF koncepta, napomenuvši da su Oružane snage, prilikom deklarisanja Lake bataljonske grupe, ostvarile odlične rezultate tokom ocjenjivanja.

Kroz OCC&OF koncept, značajno je povećan stepen interoperabilnosti Oružanih snaga BiH s NATO snagama, što je ključno u kontekstu težnje BiH ka pridruživanju euroatlantskim integracijama i unapređenju interoperabilnosti Oružanih snaga BiH i NATO-a.

Ministar Helez iskoristio je priliku da zahvali NATO-u za političku, diplomatsku i praktičnu podršku Bosni i Hercegovini, posebno u posljednjih nekoliko godina.

-Dok NATO obilježava 75 godina od osnivanja, mi u BiH obilježavamo 20 godina saradnje sa NATO Štabom u Sarajevu. Zahvalni smo za pređeni put, vrijedna iskustva i status koji je BiH postigla kao partner u Akcionom planu za članstvo – istakao je Helez.

Zamjeniku generalnog sekretara NATO-a je Helez predložio unapređenje saradnje između BiH i NATO-a, jačanje odbrambenih sposobnosti Oružanih snaga BiH, pojačano prisustvo NATO snaga u BiH koje bi bilo sredstvo odvraćanja od potencijalne agresije vanjskih aktera, osnaživanje NATO Štaba u Sarajevu te pojačanu saradnju i koordinaciju NATO saveza i EU.

-Posebno mi je drago što je Geoană podvukao da NATO savez detaljno prati dešavanja u našoj zemlji te da neće biti vakuuma niti oklijevanja u reakciji NATO saveza na ta dešavanja. Samo članstvo naše zemlje u NATO savezu dugoročno osigurava mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, ali i stabilnost regiona – poručio je ministar Helez.

Na kraju susreta, ministar Helez je izrazio nadu da će Geoana, u okviru svoje pozicije, istrajati na što efikasnijoj implementaciji DCB projekta u BiH. Također je naglasio važnost održavanja visokih standarda i spremnosti kako bi Oružane snage BiH, pored domaćih, mogle opsežnije učestvovati i u međunarodnim misijama NATO, EU ili UN-a.