Helez: Novi pokušaj oživljavanja zločinačke tvorevine Herceg-Bosne

BiH

zukan_helez

Informacija o tome kako će Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora tražiti dvokomponentno uređenje Ministarstva za pitanje boraca i invalida Federacije BiH, predstavlja samo još jedan pokušaj oživljavanja zločinačke tvorevine Herceg-Bosne, smatra Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i bivši ministar za pitanje boraca i invalida FBiH.

„Prije svega, radi se o vrlo perfidnom prijedlogu u kojem su branitelji samo paravan iza kojeg se kriju želje Dragana Čovića, koji u ovoj državi obavlja nekoliko predsjedničkih funkcija iz različitih oblasti i koji kroz Hrvatski narodni sabor, koji je privatna institucija HDZ-a, nastoji doći do formiranja trećeg entiteta.

Međutim, ono što stvara dodatnu bojazan da postoji realna šansa za ispunjenje i takvih prijedloga jeste činjenica da se na čelu Ministarstva za pitanje boraca i invalida nalazi Salko Bukvarević, koji za svog mandata nije našao za shodno da se konkretno upetlja u svoj posao.

Nažalost, sve vrijeme od izbora 2014. godine gledamo utrkivanje SDA i HDZ u tome kako oslabiti institucije, podijeliti resurse, zadužiti zemlju i što je moguće stvoriti veću međunacionalnu tenziju u svrhu uspostavljanja dvije dominantne plemenske zajednice.

Dakle, u konkretnom slučaju se ne radi ni o kakvoj pravednijoj raspodjeli finansijskih sredstava, jer se raspodjela sredstava ne vrši po nacionalnom ključu, već prema broju korisnika prava.

Podjela ministarstva na bošnjački i hrvatski dio najbolje objašnjava da je zapravo stvarna želja institucionalni paralelizam, kao uvod u oživljavanje davno preminulog projekta Herceg-Bosne, kojem se, između ostalog, i danas sudi. Nažalost, od najavljivane ekspertne reformske vlade dobili smo politički egzibicionizam, bez ikakvih vidljivih pozitivnih rezultata“, navodi Helez.