Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar odbrane bih

Helez nakon defilea Vojske Srbije u BiH od sebe pravi žrtvu: “Trn sam u oku Vučiću”

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Razumijem i znam zbog čega sam trn u oku Vučiću, Dodiku, Nešiću i drugim političarima koji ne vole Bosnu i Hercegovinu i aktivno rade na njenom cijepanju”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentirao je jučerašnji defile Vojske Srbije u Prijedoru i Bratuncu.

Helez je istakao da nije dao odobrenje za ulazak, te da “nikad neće staviti svoj potpis i odobriti paradiranje Vojske Srbije u Prijedoru, mjestu na kojem su počinjeni neko od najstrašnijih zločina u Evropi”.

“Očito ova činjenica ništa ne znači kvazi političarima i kvazi intelektualcima iz opozicije u FBiH, koji u ulasku kadeta Vojske Republike Srbije vide priliku da uberu jeftine političke poene.

“Trn u oku Vučiću”

U napadima na mene, u istom stroju našli su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik, ministar sigurnosti Nenad Nešić, zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, ali i delegati u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić i Zlatko Miletić, zatim Edin Ramić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine te mnogi drugi predstavnici opozicije u FBiH, koji kao lešinari vide priliku da u napadima mene dođu do par medijskih naslova.

Razumijem i znam zbog čega sam trn u oku Vučiću, Dodiku, Nešiću i drugim političarima koji ne vole Bosnu i Hercegovinu i aktivno rade na njenom cijepanju. Njima smeta jačanje Oružanih snaga BiH i naše domovine općenito.

Koji su razlozi napada na mene od strane opozicije u Federaciji BiH, predstavnika SDA, DF i SBiH treba prvenstveno pitati njih. Je li moguće da je to samo puka borba za vlast? Je li moguće da su spremni u svojoj borbi za vlast oslabiti i podrivati čitav odbrambeni sistem BiH? Da li im možda smeta što sam za godinu i po dana na poziciji ministra odbrane BiH uradio više nego njihove stranačke kolege za 20 godina?

Prije nekoliko godina SNSD je zatražio smjenu Selme Cikotića, tadašnjeg ministra odbrane BiH. Kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasao sam protiv, svjestan značaja i uloge ministra odbrane BiH za odbrambeni sistemu naše zemlje. Nisam se tada pridružio onim koji ne vole BiH u napadima na institucije ove države, kao što su to jučer uradili Smajić, Miletić, Ramić i drugi.

Poručujem svim građanima u našoj domovini, svim političkim akterima, predstavnicima vlasti i opozicije u našoj zemlji, zbog stalnih nasrtaja na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, probosanske snage moraju biti ujedinjene. Ovo nije vrijeme kad jedni drugima saplićemo noge. Vlast nije i ne smije biti vrjednija od države – objavio je Helez na društvenim mrežama.