Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar odbrane

Helez o Cvijanović: Ne mogu da shvatim da neko ima 60 godina i da bude toliki poltron

Foto: Fena

Pripisala mu je ratnohuškačke izjave, a zemlju nekoliko puta opisala kao “evropsko leglo džihadista”. Državni ministar odbrane Zukana Heleza koji je odgovorio na ove optužbe

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović svoje minute na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećenoj BiH u više navrata iskoristila je za optužbe na račun ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza.

Pripisala mu je ratnohuškačke izjave, a zemlju nekoliko puta opisala kao “evropsko leglo džihadista”. Državni ministar odbrane Zukana Heleza koji je odgovorio na ove optužbe.

Na samom početku razgovora za N1 kazao je da nikada nije pozivao na rat niti to želi.

Uvažavati Ustav BiH

-Slušao sam i ne mogu da shvatim da neko ima nešto manje od 60 godina i da može da bude toliki poltron. I da toliko podilazi svom šefu koji više nema normalno ponašanje. Nikada nisam pozvao na rat niti to želim. Ja uvijek pozivam da živimo u Bosni i Hercegovini, da poštujemo jedni druge. Pozivam da uvažavamo Ustav Bosne i Hercegovine, poštujemo granice, suvernitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Međutim, ako vi kažete da ćete otcjepiti jedan dio Bosne i Hercegovine i pripojiti drugoj državi ili ako kažete da ćete na neku nepostojeću “granicu”, između entiteta kako oni vole da kažu, postaviti policajce, moram reagirati… Ništa od toga nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Neka mi nađu član Ustava Bosne i Hercegovine koji piše da se jedan dio može otcjepiti i kao ministar odbrane moram reagirati, istaknuo je za N1.

Između ostalog, naveo je kako se Željka Cvijanović i Milorad Dodik počnu boriti za Bosnu i Hercegovinu onda kada vide da su u opasnosti.

-Zato sam rekao, nikada niti jedan dio Bosne i Hercegovine neće biti otcjepljen, niti samostalan niti će se pripojiti bilo kome. Ništa nikada nisam rekao izvan okvira Ustava i nadležnosti Oružanih snaga BiH i ministra odbrane. Željka Cvijanović sa svojim glupostima zabavlja čitav svijet. U jednu ruku mi je drago što je tako reagovala da čitav svijet vidi sa kakvim budalama mi imamo posla u Bosni i Hercegovini. Meni nema ništa drže nego kada Željka Cvijanović ili Milorad Dodik vide da se u opasnosti pa počnu da se bore za BiH. Bilo je divno kako izlaze riječi iz njenih usta kako podržavaju BiH, kako ne žele da se otcjepe… Oni se vrate u realne okvire i govore istinu kada se uplaše. Pozivam ih da se ne plaše, da im niko ništa neće samo neka poštuju Ustav i državu Bosnu i Hercegovinu. Oni sa Zukanom Helezom, ministrom odbrane, nikada neće imati problem, istakao je.

Poruka građanima

Na kraju razgovora ministar Helez je imao poruku za sve građane naše zemlje.

Ja isto volim Srbe, Hrvate i Bošnjake i sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini. Moj zadatak ustavni je da čuvam granice, suvernitet, teritorijalni integritet BiH. Rezolucija je dobrodošla i Srbiji i Republici Srpksoj i Bosni i Hercegovini. Ona je dobra i za ljude iz Srbije, da otvori oči ljudima. Da priznaju da se desio genocid, kao što je priznao cijeli svijet. U osam optužnica potvrđuje se genocid i oni nemaju kuda dalje. Čitao sam Rezoluciju i tamo se nalaže da se u udžbenike stavi istina, da djeca znaju. Jednostavno da se nigdje, nikada i nikome ne ponovi. Što se tiče BiH, građani neka mirno spavaju. Dobro je za BiH da čitav svijet zna šta su zlikovci radili. Puno ljudi u RS, Srbiji nema predstavu šta se desilo. Međutim, Rezolucija sama po sebi implicira neke druge i naredne korake koji nisu dobri za te što ne priznaju genocid, zaključio je Zukan Helez.

Podsjetimo, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) se videolinkom obratila prije nekoliko dana na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini.

“Bošnjački zvaničnici prijete ratom. Zukan Helez i Ramo Isak imaju zapaljivu retoriku”, kazala je između ostalog u svom govoru.