Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar odbrane BiH

Helez objavio rat Dodiku, Nešića optužio da je na “bijelom”

zukan helez
Foto: Screenshot/ YouTube

Miloradu Dodiku se bliži politički kraj. Otjerali smo Turke, pobijedili Austrougare, a da se plašimo Dodika, malog miša?! Njegovi kerberi i poltroni mu daju publicitet, rekao je ministar odbrane BiH

Zukan Helez, ministar odbrane BiH, rekao je u sinoćnjem gostovanju na Face TV da je Dodik dogovarao bijeg iz BiH.

-Nisam iz OSA-e dobio podatke. Imam ljude i u BIA-i. Imam ljude i u obavještajnim službama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Sve znam! Dodik je pri kraju, politički – izjavio je ministar odbrane BiH.

-Stojim pri tome da će Dodik pobjeći iz BiH. To je tačna informacija! Nisam iz OSA-e dobio podatke da Dodik sprema bijeg, a ni iz obavještajne službe OSBiH. Imam ljude i u BIA-i. Dodik se krevelji po šatorima. U RS su najpoznatije ličnosti ispod šatora buzdovan – Mile iz Laktaša i Zmaj od Šipova. Ja se ozbiljnom politikom bavim, Dodik je na niskim granama. Neće Dodik četničkim pjesmama pokolebati patriote BiH. Konobarica je za Dodika vrh, on ne izlazi ispod šatora – rekao je Helez.

Dodao je kako je Dodik pri kraju, politički.

“Dodik je lažljivac i lajavac”

-Dogovarao je bijeg iz BiH, to je tačno. Bilo je govora o tome ko će ga naslijediti kad on ode. Svako je svjestan šta bi se desilo s RS-om ukoliko bi krenuo u otcjepljenje. Skupina kriminalaca oko Dodika štiti svoje bogatstvo. Dodik je lažljivac i lajavac. Dodik lažljivac – laže narod u RS-u. Dodik lajavac – laje na državu BiH. Žao mi je što prosvjetni radnici u RS-u imaju 300-400 KM manju platu nego u FBiH. Penzije su duplo manje. Pa ko tamo vlada?! Ne vlada Zukan Helez, već Dodik! Dodik je promašaj, svi to spoznaju. Miloradu Dodiku se bliži politički kraj. Otjerali smo Turke, pobijedili Austrougare, a da se plašimo Dodika, malog miša?! Njegovi kerberi i poltroni mu daju publicitet. Nisam se čuo s njim, onaj ko radi o glavi BiH mi ne treba – poručio je ministar odbrane BiH.

Zukan Helez nije poštedio ni Nenada Nešića, ministra sigurnosti BiH:

-Nešić koliko potegne “bijelog”, tako i reaguje. Treba mi logoped kad pričam s njim – ustvrdio je Helez.

Obrušio se i na Stašu Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

-Košarac poslušnik Milorada Dodika. Dodik je kukavica, ništa ne uradi što kaže. Dodik i SNSD na narednim izborima će proći gore od SDA. Ovo im je zadnja vlast! Za dvije-tri godine niko živ neće spominjati Dodika niti će se znati ko je. Bosna će opstati. U RS-u živi samo oko 700.000-800.000 ljudi. Opštine su puste! Dodik hoće da zavadi ljude, traži da mi napravimo incidente. Svi protesti koje je dosad napravio su neozbiljni. Ja ću mu u Banjaluku dovesti 50. 000 ljudi, odgovorno tvrdim Dodiku – kaže Helez.

Ministar odbrane je rekao kako Dodik ne smije praviti veće incidente jer bi RS nestala, a secesija bi završila tragično.

-O Dodiku je upoznat cijeli svijet i pomno pratimo šta se dešava. On je miš! Pet posto nekih jadnika kaže da granica postoji. To su hirovi Milorada Dodika, kafanskog i šatorskog pjevača. Potpuno je nebitan lik.
Ovo je izdaja države BiH – dodao je Helez.

Izdajnici iz SDA

Na tapeti se našla i Stranka demokratske akcije.

-SDA je izdala BiH! Bisera Turković je predložila izmjene odluke o integracijama u NATO, a podržali su ministri iz SDA. Tom odlukom je nestala Komisija za integracije sa NATO-om, a osnovana je Komisija za saradnju sa NATO-om. To su izdajnici BiH, nisu nikakve patriote. SDA je dogovorila izgradnju muzeja HVO-a, to je druga izdaja. Prodali su i naoružanje iz kasarne u Bihaću. Selmo Cikotić je u tome učestvovao. Bakir je učestvovao u prljavim, zakulisnim radnjama vezanim za reviziju presude protiv Srbije. Ako preko toga pređemo, ne znam šta svetije možemo izdati. Bakir je nanio toliko štete BiH, on i njegova supruga, Seka – rekao je Zukan Helez.

-Tražili smo budžet za kupovinu naoružanja. Srbija ulaže milijarde u svoje naoružanje, a sad je problem što i mi želimo isto. Ne mogu javno govoriti o tome kakvo naoružanje hoćemo nabaviti, pa nije to nabavka paštete. Srbija svoje naoružanje nigdje ne upotrebljava, trećerazredno je. Nijedna država vam neće dati svoje najbolje naoružanje. Bio sam u Velikoj Britaniji, razgovarao sa zvaničnicima… Neću da kažem da li sam od njih tražio oružje i vojsku. Hoću da pravim vojsku, armiju-malu i moćnu da odbrani BiH. BiH nije nikog nikad napala, samo smo se branili i nisu nas osvojili. Nama treba EU i NATO, treba nam zaštita – poručio je ministar odbrane.

Opleo i po reisu

Dotaknuo je i reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH:

-Prilikom posjete, Papa mi je rekao da više cijeni nevjernika nego lažnog vjernika. BiH je puna lažnih vjernika! Ne mogu da shvatim da neko ide u džamiju, a da je opterećen krađom, kriminalom i korupcijom. Omladina jedne stranke ode petkom na džumu, a navečer su u restoranima i kafanama mrtvi pijani. Volio bih da je reis stao iza onih što su drva “ukrali”, iza onih koji su branili ovu državu, a država im ništa nije dala. Nije progovorio za njih nego za Fadila Novalića – rekao je Helez.

Kazao je kako BiH ne može sama, da nama trebaju prijatelji.

-Naš glas se prije nije čuo u punom kapacitetu. Zato mi je bitno da nasamo ostanem sa šefom Oružanih snaga Velike Britanije. Trojka je napravila iskorak – ustvrdio je Helez.

Smjena Osmice i Sebije Izetbegović

Rekao je kako je učestvovao u smjeni Osmana Mehmedagića Osmice.

-Učestvovao sam u smjeni Osmice i postavljanju novog šefa OSA-e. Što se tiče smjene Sebije Izetbegović, u tome učestvuje i federalna vlada i vlade kantona – koliko znam. Da li ima političke pozadine ili dogovora – ne znam. Da znam da je to istina, nikad s tim ljudima ne bih imao veze – rekao je Helez.

Rekao je i kako je imena pet “gulenovaca” sam proslijedio direktoru OSA-e:

-Svih pet imena su pripadnici naših Oružanih snaga ili su nekad bili.

Kazao je i da je zakon o migrantima je bitan i da će se na tome raditi u budućnosti.