Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija u Sarajevu

Helez očekuje skoriji ulazak u NATO, Knežević kaže da Program reformi ne znači članstvo

nato konferencija helez
Foto: Fena

“Naš cilj kao male i ustavno složene države je članstvo u NATO-u radi naše sigurnosti”, istakao je Helez

Ministar odbrane BiH Zukan Helez poručio je danas na otvaranju NATO Konferencije strateških vojnih partnera u Sarajevu da očekuje da će BiH na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a dobiti kandidatski status za članstvo u tom savezu i da će u skorije vrijeme postati dio NATO-a.

-Naš cilj kao male i ustavno složene države je članstvo u NATO-u radi naše sigurnosti – istakao je Helez.

Dodao je da partnerstvo BiH i NATO-a traje 20 godina tokom kojih su Oružane snage BiH ostvarile izuzetan napredak koji se ogleda u usklađivanju sa standardima NATO-a i učešću u mirovnim misijama.

Helez je naveo da BiH već ima nekoliko jedinica koje su deklarisane po NATO standardima i da ga posebno raduje da su predstavnici tog saveza primijetili naš rad i napredak.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Gojko Knežević rekao je, međutim, da se saradnja s NATO-om odnosi prvenstveno na oblasti obrazovanja, obuke, opremanja, te ocjenjivanja stepena interoperabilnosti.

Istakao je da je obaveza generala izgradnja operativnih sposobnosti i kapaciteta za izvršavanje zakonom definisanih zadataka, a da je za proces pristupanja NATO-u nadležno Predsjedništvo BiH.

Knežević je podsjetio da je i u posljednjem izvještaju generalnog sekretara NATO-a za 2023. konstatovano da je BiH intezivirala saradnju s Alijansom, između ostalog, i u okviru programa reformi u kojem je navedeno da to u konačnici ne prejudicira samo pitanje članstva.

Zamjenik načelnika štaba direktorata za partnerstvo vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu kontraadmiral Gunnstein Bruasdal izjavo je da je izuzetno važno da konferenciji prisustvuju predstavnici 65 zemalja što pruža priliku za građenje odnosa među partnerima.

Naglasio je da je BiH blizak partner NATO-a i da je od 2006. kad je BiH postala zvanični partner, zajednički ostvaren bitan napredak.

Bruasdal je pojasnio da će tokom višednevne konferencije zajednički biti određen daljni put zemalja partnera i da je na samim zemljama da odluče o stepenu saradnje s NATO-m ili o eventualnom članstvu.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine domaćin su NATO Konferencije strateških vojnih partnera koja traje do 12. aprila. Konferencija će biti prilika za razmjenu mišljenja o značajnim strateškim pitanjima NATO partnera i unaprjeđenje vojne saradnje.