Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svaka žrtva zaslužuje poštovanje

Helez odao počast ubijenim hrvatskim civilima u Grabovici: Zločin je zločin, bez obzira ko ga počinio

helez grabovica
FOTO: Fena
Helez u Grabovici

Danas iz Grabovice želim da pošaljem poruka da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odao je počast hrvatskim civilima koje su sa 8. na 9. septembar 1993. godine ubili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegvine.

– U mjestu Grabovica, između Mostara i Jablanice, odao sam počast i položio cvijeće ubijenim civilima, pripadnicima hrvatskog naroda. U noći sa 8. na 9. septembar 1993. godine neodgovorni pripadnici Armije RBiH su ubili 33 civila. Ubistvo Mladenko Zadro koja je imala tek nepune 4 godine, ubistvo starca Marka Marića koji je imao 87 godina, ubistvo 17 žena nije i ne može biti legitiman vojni cilj. Zločin je zločin, bez obzira ko ga počinio – poručio je Helez.

Naglasio je da svaka majka jednako tuguje za svojim djetetom, svako dijete isto plaće za svojim roditeljima te da svaka žrtva zaslužuje poštovanje.

– Danas iz Grabovice želim da pošaljem poruka da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da niko i nikada ovako nešto ne uradi. Sutra ću posjetiti stratište Ahatovići, mjesto na kojem su ubijeni civili bošnjačke nacionalnosti te stratište Sijekovac, na kojem su ubijeni civili srpske nacionalnosti – kazao je Helez.

Pozvao je sve političare u BiH da se poklone svim žrtvama, a ne samo žrtvama iz vlastitog naroda jer kako naglašava samo tako se može graditi Bosna i Hercegovina i bolja budućnost.