SDP-ov zastupnik

Helez: Postoji razlog zbog čega je sporazum Dodika, Izetbegovića i Čovića koncipiran konfuzno

Zukan Helez

Helez istovremeno priznaje da taj sporazum već postiže željene efekte, jer je uspio da na vještački način stvori ambijent u kojem predsjednike tri etno-nacionalne političke partije predstavlja kao ekskluzivne zaštitnike naroda u BiH

SDP-ov zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i potpredsjednik partije Zukan Helez rekao je u intervjuu za Novinsku agenciju Patria da je dokument “Principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine” kojeg su potpisali predsjednici nacionalnih stranaka u BiH koncipiran tako da svakom od trojice potpisnika ostavlja mogućnost da kaže da je dobio ono sa čime njegovi glasači mogu biti zadovoljni, iako, smatra Helez, taj sporazum suštinski ne nudi ništa korisno za građane.

Helez istovremeno priznaje da taj sporazum već postiže željene efekte, jer je uspio da na vještački način stvori ambijent u kojem predsjednike tri etno-nacionalne političke partije predstavlja kao ekskluzivne zaštitnike naroda u Bosni i Hercegovini.

“Izborni zakon i legitimno predstavljanje naroda se spominje u Sporazumu da bi Čović moga reći da je pobjednik u tim pregovorima, dok za Godišnji nacionalni plan za NATO možete reći i da hoće i da neće biti poslan (u Brisel)”, ocjenjuje Helez, dodajući da cilj nacionalnih politika u ovom trenutku možda i jeste doći do formiranja Vijeća ministara BiH, ali ne i dalje od toga.

“U ovom trenutku im je važno poslati poruku prema međunarodnoj zajednici da nešto rade, ali ne i više od toga. Ako pogledate malo bolje, vidjet ćete da je svaki program lokalne zajednice ozbiljniji od onoga što oni nude na državnom nivou”, rekao je Helez, dodajući da očekuje da potpisnici Sporazuma uskoro jedni druge počnu optuživati za prevaru, i ponovo na taj način grade svoju poziciju kod glasača.

Dokument kojeg su potpisali predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović o principima na kojima bi do početka septembra trebali uspostaviti vlast u Bosni i Hercegovini, deset mjeseci nakon izbora održanih u oktobru prošle godine, ni izbliza nije približio tri etno-nacionalne politike u Bosni i Hercegovini. Neke od tačaka iz Sporazuma potpisnici tumače različito, poput izmjena Izbornog zakona ili buduće saradnje Bosne I Hercegovine sa NATO savezom.
Takav sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom šefa Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemarka.