BiH

Potpredsjednik SDP-a

Helez: Program reformi umjesto ANP-a, kapitulacija pred željama Dodika

19/11/2019

Da bude potpuno jasno, ističe Helez, dogovoreno ja da Bosna i Hercegovina prema NATO-u neće uputiti ANP, niti će ga usvojiti Vijeće ministara

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zukan Helez, današnje imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH smatra svjesnim popuštanjem Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji su nauštrb državnih interesa popustili Miloradu Dodiku i svjesno zaustavili NATO put Bosne i Hercegovine.

„Očita bezuvjetna kapitulacija pred željama Milorada Dodika pokušava se zamaskirati sramotnim tumačenjima o slanju nakaradnog „Programa reformi“, umjesto ANP-a, u sjedište NATO-a. Porazno je da su nakon 13 mjeseci i upornog ponavljanja da je ANP neupitan i da bez njega nema nikakve vlasti, isti taj ANP olako bacili pod noge, pretvarajući ga u nekakav činovnički akt, kojeg će umjesto institucija BiH, poput Vijeća ministara, provoditi Stalna misija BiH pri NATO Savezu, navodi se u saopćenju SDPBiH.

Da bude potpuno jasno, ističe Helez, dogovoreno ja da Bosna i Hercegovina prema NATO-u neće uputiti ANP, niti će ga usvojiti Vijeće ministara.

Dodaje da su sada u potpunosti jasne najave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da bez Milorada Dodika nema NATO puta, što se u konačnici danas i desilo. Na ovaj način Dodikova politika minimiziranja BiH i njenih institucija je doživjela potpuni trijumf u Sarajevu.

– Dok je takozvani „Program reforme“ totalno nedorečen i prepušten kadru Milorada Dodika, a kojeg su imenovali Džaferović i Komšić u aprilu ove godine, utoliko je imenovanje Zorana Tegeltije mandatarom Vijeća ministara nedvojbeno jasno, što i jeste bio cilj Dodika i SNSD-a. Na kraju, ostaje žal što su državu, zbog političke farse i lažnih ideala kojekakvih lidera, a suštinskih grobara društva, napustile dodatne desetine hiljada naših sugrađana i tome se, nažalost, ne nazire kraj“, naveo je Helez u saopćenju SDP-a.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.