Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar odbrane BiH

Helez se oglasio nakon “istrage”: Nezvanično je saznao da Prijedorom nisu defilovali vojnici

zukan helez
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Nezvanično, neke informacije govore da se radi o kadetima Vojske Republike Srbije”, napisao je ministar odbrane BiH

Na svom Facebook profilu ponovo se oglasio ministar odbrane BiH Zukan Helez povodom defilea pripadnika Vojske Srbije Prijedorom.

Nakon što je ranije danas Avazu rekao da Ministarstvo odbrane BiH nije dalo odobrenje za ulazak pripadnika Vojske Srbije, ali i da je zatražio “interne provjere unutar Ministarstva, da neko ipak nije na svoju ruku nešto uradio”, sada kaže da “nezvanično, neke informacije govore da se radi o kadetima Vojske Republike Srbije”.

-Odmah po saznanju za boravak unformisanih članova Vojske Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine, zatražio sam da se sprovede istraga u Ministarstvu odbrane BiH kako bismo utvrdili da li je Ministarstvo na čijem sam čelu dalo dozvolu za ovaj boravak. Ja sigurno nisam.

Istragom je utvrđeno da Ministarstvo odbrane Republike Srbije nije tražilo nikakvu dozvolu za boravak pripadnika Vojske Republike Srbije u našoj zemlji od Ministarstva odbrane BiH, te da niko iz Ministarstva odbrane BiH nije dao nikakvu dozvolu ni saglasnost za ovaj boravak.

Također, Planom bilateralne saradnje ministarstava odbrane dvije države nije predviđena današnja manifestacija.

Nezvanično, neke informacije govore da se radi o kadetima Vojske Republike Srbije te da bi oni mogli boraviti na poziv Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Ponavljam, u Ministarstvo odbrane BiH nije došao poziv niti je od nas zatražena dozvola za boravak unformisanih članova Vojske Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Također, danas se nalazim u službenoj posjeti i izvinjavam se svim novinarima kojima se nisam uspio javiti i odgovoriti u vezi ovog slučaja – napisao je Helez.