Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gori šuma

Helikopter Oružanih snaga BiH gasi požare oko Tuzle

tuzla pozar helikopter3 (1)

U utorak predvečer vatra je ponovo buknula i krenula u smjeru naselja Vilušići i Husino

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od srijede ujutro je uključen u akciju gašenja požara koji danima gore u okolini Tuzle, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije dva dana na brdima oko Tuzle buknuo je požar koji je zahvatio ogromno područje od uzvišenja Ilinčica, preko Krojčice pa sve do naselja Kužići.

U isto vrijeme buknuli su požari u naseljima Simin Han i Paša Bunar zbog čega su pripadnici Profesionalne vatroglasne jedinice Tuzla imali velikih problema sa lokalizovanjem vatrene stihije na svim lokalitetima.

“U ponedjeljak oko 14.10 sati naš Operativni centar je u isto vrijeme zaprimio pet prijava o požaru. Odmah smo angažovali vatrogasce, ali vjetar koji je puhao je stvarao dodatne probleme. Vatrogasci su se cijelu noć borili sa požarom od Ilinčice do Kužića, a uspjeli su ga lokalizovati u rano jutro narednog dana”, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

U utorak predvečer vatra je ponovo buknula i krenula u smjeru naselja Vilušići i Husino. Vatrogasci koji su dežurali cijeli dan ponovo su krenuli u borbu s požarom, ali je bilo evidentno da bez pomoći iz zraka ne mogu ugasiti svako potencijalno požarište.

“Odlučili smo da uputimo zahtjev za pomoć Oružanim snagama BiH (OS BiH). Išli smo redovnom procedurom i vrlo brzo je odlučeno da u srijedu ujutro helikopter dođe na naše područje”, ističe gradonačelnik Imamović.

Od srijede ujutro posada helikoptera OS BiH intenzivno gasi požar zahvatajući vodu iz jezera Kop. Prethodno su iz baze u Rajlovcu stigli u bazu na Dubravama kako bi montorali opremu za zahvatanje vode.

Zajedno s tuzlanskim vatrogascima na tlu, pripadnici OS BiH su iz zraka locirali kritične lokacije i ugasili ih. Na terenu je ostala dežurna ekipa Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla koja će pratiti razvoj dalje situacije.

“Požar je, najvjerovatnije, uzrokovao ljudski nemar, a za posljedicu imamo velike štete i to u jeku borbe protiv COVID-19. Tražit ćemo da se otvori istraga po NN izvršiocu, a najstrožije ćemo kažnjavati one koji u ovim danima budu palili vatru na otvorenom, bilo da je riječ o roštiljima ili paljenju korova u baštama”, decidan je gradonačelnik Imamović.

Građanima Tuzle i okoline upućen je apel da ne pale vatru na otvorenom, jer vjetar poguduje širenju požara. Upravo se to dogodilo na potezu od Ilinčice do Kužića, a Kantonalno tužilaštvo TK i inspektori protivpožarne struke Policijske uprave MUP-a TK nakon obavljenog uviđaja saopštit će razmjere pričinjene štete.