Helikopter Oružanih snaga gase požar na području Jablanice

BiH

helikopter_gasenje_pozara

Helikopter Oružanih snaga BiH i jutros je gasio požar koji je i dalje aktivan na planini Čvrsnici kod Jablanice, gdje je imao pet preleta i završio u 9.50 sati, nakon čega se vratio u bazu po gorivo.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač kazala je Feni da će helikopter vjerovatno danas nastaviti dalje djelovanje iz zraka, zavisno od vremenskih uvjeta i situacije na terenu.

Ističe da vjetar raspiruje vatru, što je dodatni problem u širenju požara.

Po njenim riječima, Profesionalna vatrogasna jedinica Jablanica je na terenu i oni još mogu da drže pod kontrolom i gase požar na regionalnom putu, da ne bi krenuo prema regionalnom putu Jablanica-Rosovac-Posušje.

– Nastavili su djelovati i jutros, a helikopter je gasio dio prema vrhu da se ne bi požar proširio prema vrhu gdje je strm i nepristupačan teren, jer oni ne mogu proći na taj teren gdje može helikopter – kazala je Kovač.

Dodala je da trenutno nisu ugroženi ni ljudi, ni stambeni objekti.

– Još vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice ne traže pomoć drugih vatrogasnih jedinica i mogu da drže požar pod kontrolom – navela je.

Kaže da je, prema informaciji koju su dobili od Općinske službe civilne zaštite Jablanica, sinoć stanje na požarištu bilo nepromijenjeno.

U toku jučerašnjeg dana požar se, obrušavanjem niz strme litice, približio regionalnom putu Jablanica-Rosovac-Posušje zbog čega su vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice djelovali od podneva do kasnih večernjih sati.

– Zbog nemogućnosti lokalne zajednice da se vlastitim snagama i sredstvima odupru snažnoj vatrenoj stihiji na vrlo nepristupačnom i opasnom terenu, u ranim jutarnjim satima, kao podrška snagama angažiranim u operaciji gašenja požara, angažiran je jedan helikopter iz sastava brigade Zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Kovač navodi da je helikopter Oružanih snaga BiH počeo djelovati oko 19.45 sati. Prethodno je zbog eksplozija koje su se čule prethodnog dana, Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, s informacijama koje je dobio od BH MAC-a da ne postoje sumnjive minske površine i minska polja u tom dijelu, izašao na teren da bi se ustanovilo od čega su eksplozije.

– Poslije izlaska mostarskog tima FUCZ za uklanjanje eksplozivnih sredstava došlo se do zaključka da eksplozije nisu iz minskih polja nego od zaostalih eksplozivnih sredstava iz rata i da one ne mogu ugroziti ni život pilota ni letjelicu, tako da je helikopter Oružanih snaga BiH sinoć u 19.45 sati imao nekoliko nadlijetanja s izbačajima vode – kazala je Kovač.

Gori Hercegovina: Požar kod Jablanice ugrozio regionalni put Jablanica – Posušje