BiH

mvpbih

Helikopteri OSBiH angažirani na gašenju požara u Konjicu i Čitluku

18/07/2022

Tokom gaženja iz zraka, pripadnici 2. helikopterskog skvadrona OS BiH pridržavaju se svih propisanih standarda te su uspješno obavili prvu ovogodišnju misiju pomoći civilnim strukturama u gašenju požara u općinama Konjic i Čitluk

Helikopterske posade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od proteklog vikenda borile su se i iz zraka gasile požare koji su aktivni na lokalitetima Boračko jezero u općina Konjic i Blizanci kod Čitluka.

Angažman je nastavljen i u ponedjeljak 18. jula 2022. godine u rejonu Boračkog jezera. Dva helikoptera opće namjene UH-1H-II i jedan tipa UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH bili su na raspolaganju za gašenje požara na navedenim lokalitetima.

Na požarište u području Boračkog jezera u subotu, 16. jula, izbačena su ukupno 22 vedara, odnosno 16,5 tona vode, a na požarištu Blizanci istog dana izbačena su 24 vedra, to jest 18 tona vode. Sutradan, 17. jula na požarište kod Boračkog jezera bačeno je ukupno 20 vedara, odnosno 15 tona vode. Tokom ponedjeljka, 18. jula, helikopteri su ponovo angažirani u području Boračkog jezera, gdje je i izbačeno 21 vedro, odnosno 16 tona vode.

Za potrebe ovih zadaća korišten je i suvremeni kompjutorski software NICS, koji su OSBiH implementirale u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH. Tokom gaženja iz zraka, pripadnici 2. helikopterskog skvadrona OS BiH pridržavaju se svih propisanih standarda te su uspješno obavili prvu ovogodišnju misiju pomoći civilnim strukturama u gašenju požara u općinama Konjic i Čitluk, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.