Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Helsinški komitet RS: Neprihvatljivo dijeliti priznanja osuđenim ratnim zločincima

25-godina-nsrs-1

Povodom dodjele zahvalnica Karadžiću, Plavšićevoj i Koljeviću oglasio se danas i Helsinški komitet za ljudska prava RS-a koji u saopštenju piše da „smatra potpuno neprihvatljivim, da se među osobama kojima je Narodna Skupština RS, danas dodijelila povelje za zasluge, povodom 25 godina postojanja i rada Narodne Skupštine našle i tri osobe koje su pravosnažno osuđenje za ratne zločine“.

„Umjesto da se aktivno i institucionalno radi na procesima suočavanja s prošlošću i da se učine napori za pronalaženje posmrtnih ostataka nestalih osoba, te da se radi na poboljšanju pozicije žrtava rata u RS i u BiH, glorifikuje se osobe koje su osuđenje za ratne zločine i politike koje su se zasnovane na etničkom čišćenju, progonima i zločinima protiv civilnog stanovništva“, stoji u saopštenju.

„Bilo je za očekivati da će NS RS, 20 godina nakon rata imati dovoljno mudrosti i hrabrosti da se aktivno posveti izgradnji mira i da se distancira od politika kojih se svi trebamo stidjeti i osuditi“ stoji dalje u saopštenju u kojem Komitet tvrdi da se takvim ponašanjem želi ponovo graditi atmosfera međuetničkih i međureligijskih podjela te atmosfera nepovjerenja i straha.

Kojović: Najnovija politička provokacija iz vrha Narodne skupštine RS-a

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović dodijelio je danas u Banja Luci zahvalnice prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću i potpredsjednicima Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću.

Povelje NSRS-a su uručene dosadašnjim predsjednicima Skupštine Momčilu Krajišniku, Draganu Kaliniću, Petru Đokiću, Dušanu Stojičiću i Igoru Radojičiću.

25-godina-nsrs-2

Povelje i zahvalnice su dodijeljene zbog doprinosa u radu Narodne skupštine RS-a, rekao je Čubrilović, piše NAP.

Vlasti u RS danas su obilježile 25 godina rada NSRS.

Dobitnici zahvalnica i priznanja NSRS osuđeni su pred Međunarodnim sudom u Hagu za genocid i zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH tokom rata u BiH 1992. do 1995. godine. Karadžić je nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Koljević je prema ovoj optužnici i presudi označen kao dio udruženog zločinačkog poduhvata za sedam općina na području RS.

Biljana Plavšić je također osuđena za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH. Na slobodu je izašla 2009. godine, prije isteka pune kazne.

Bila je osuđena na 11 godina zatvora, nakon što je priznala krivicu za planirane sistemske zločine nad Bošnjacima i Hrvatima, piše Patria.

Čubrilović je rekao kako je ta institucija jedan od glavnih stubova Republike Srpske i tekovina demokratije, prava i slobode građana da neposredno odlučuju o najznačajnijim pitanjima za društvo u kome žive.

Sjednici su prisustvovali, između ostalih, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik RS Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Poslanici koalicije Domovina, odnosno predstavnici Bošnjaka i Hrvata, nisu došli na sjednicu. Ocijenili su kako je obilježavanje 25 godina od osnivanja Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini neprihvatljivo naročito za Bošnjake, jer ih podsjeća na sve loše što su doživjeli nakon toga.