BiH

Predsjednik Vlade HNK

Herceg o policijskom nasilju: Snimci premlaćivanja mladića izazivaju zgražanje i nemir

12/04/2021

Nadalje se navodi da su počinitelji ovim osramotili i sebe i svoju službenu odoru, povrijedivši time ugled njihovog časnog poziva i njihovih časnih kolega policajaca

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg oštro je osudio policijsko nasilje koje se dogodilo tokom proteklog vikenda, u Franjevačkoj ulici u Mostaru.

– Video snimci na kojima se jasno vidi kako dva policajca premlaćuju mladića ispred ulaznih vrata u stambenu zgradu izazivaju zgražanje i nemir, zahtijevaju bezrezervnu osudu i neodgodivo postupanje MUP-a HNK odnosno adekvatno sankcioniranje. Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i evidentno je da su dva policajca potpuno prekoračili svoje ovlasti. Bez obzira na to o kakvom se prekršaju radi, primijenjena količina grubosti ničim se ne može opravdati – stoji u izjavi predsjednika Hercega.

Nadalje se navodi da su počinitelji ovim osramotili i sebe i svoju službenu odoru, povrijedivši time ugled njihovog časnog poziva i njihovih časnih kolega policajaca.

– Očekujem, stoga, brzu i profesionalnu reakciju Ministarstva, promptno provođenje istrage u skladu sa zakonskom procedurom i najstrože kažnjavanje počinitelja. Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u djelatnike MUP-a čija je zadaća štititi građane i čuvati javni red i mir – kazao je Herceg.

Premijer HNK je, u lično i u ime Vlade, uputio izvinjenje napadnutom mladiću i njegovoj porodici, istaknuvši kako se iskreno nada da zadobivene povrede neće ostaviti posljedice po njegovo zdravlje.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.