Ambasador Eric Nelson obznanio

Heroj mjeseca Američke ambasade u BiH je Erduan Kafedžić

erduan-kafedzic(2)

Ured za borbu protiv korupcije pokrenuo je važne istrage, ali nažalost, nedjelovanje bh. pravosudnih institucija znači da je premalo rezultata postignuto, napisao je ambasador Nelson

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić je heroj mjeseca Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Obznanio je to na svom službenom LinkedIn profilu  ambasador Eric Nelson.

Kako je naveo, Ured za borbu protiv korupcije je zahvaljujući vodstvu Kafedžića odigrao ključnu ulogu u borbi protiv korupcije od 2018. godine

– Njegov ured je pokrenuo brojne istrage o lažnim diplomama i široko rasprostranjenim prevarama u oblasti ekologije i građevinarstva. ekološkim i građevinskim prijevarama. Ured za borbu protiv korupcije snimio je dokumentarni film o ovim važnim istragama. Nažalost, nedjelovanje bh. pravosudnih institucija na način da to isprate znači da je premalo rezultata postignuto nakon ovog napornog rada – napisao je ambasador Nelson.

Citirao je riječi Kafedžića „ne možemo zanemariti politički pritisak koji trpi Ured za borbu protiv korupcije“.

– Predmeti na kojima radi Ured za borbu protiv korupcije su sve složeniji, teži i raznovrsniji, a neki od njih uključuju teška krivična dela. Građani moraju shvatiti da je državni neprijatelj korupcija. Društveno i političko djelovanje građana mora biti usmjereno protiv korupcije i korumpiranih pojedinaca i grupa, jer borba protiv korupcije nema alternativu, a odustajanje i odlazak znači gubitak države – naveo je Nelson citirajući Kafedžića.

Kako je naglasio, Ambasada SAD snažno podržava tim koji radi u Uredu za borbu protiv korupcije i nastavit će da pruža tehničku podršku i mentorstvo.

– Kafedžić i njegov ured su primjer kako nezavisne institucije mogu djelovati pošteno i biti model za promjene – poručio je Nelson.