Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hidrometeorološki zavod RS-a pratiće kvalitet vazduha u RS-u

BiH

sarajevo zalazak sunca magla v
Ilustracija

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas izmjene i dopune Zakona o zaštiti vazduha.

Izmjenama tog zakona se pristupilo, imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina potpisnica brojnih međunarodnih ugovora i konvencija koje se odnose na zaštitu vazduha, te je s tim u vezi bilo potrebno uspostaviti sistem prikupljanja podataka o kvalitetu vazduha u RS-u i izradu inventara, u cilju izvještavanja nadležnih tijela u skladu s preuzetim međunarodnim obavezama.

S obzirom na to da je Hidrometeorološki zavod RS-a u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, zadužen za praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji tog bh.entiteta, kao i uspostavljanje informacionog sistema za praćenje vrijednosti kvaliteta vazduha, predloženim izmjenama i dopunama određen je kao referentni centar RS-a za kvalitet vazduha, te ublažavanje klimatskih promjena.

Također, zadužen je i za vršenje razmjene podataka o kvalitetu vazduha, a za potrebe izvještavanja u skladu s preuzetim međunarodnim obavezama, saopćeno je iz entitetske vlade.

Prijedlogom ovog zakona propisani su i subjekti koji su obavezni da dostavljaju podatke Hidrometeorološkom zavodu o djelatnostima po sektorima, kojim se ispuštaju ili uklanjaju gasovi s efektom staklene bašte.

Iz Vlade napominju da se prilikom izrade izmjena i dopuna Zakona o zaštiti vazduha, obrađivač rukovodio i načelom „zagađivač plaća“, kao jednim od osnovnih načela zaštite životne sredine, koje je regulisano brojnim direktivama EU koje se odnose na zaštitu životne sredine.