Složena situacija

Higijensko-epidemiološka situacija se svakim danom usložnjava u prihvatnim kampovima

migranti-bihac-vucjak (5)

“Higijensko-epidemiološka situacija se svakim danom usložnjava”

Higijensko-epidemiološka situacija se svakim danom usložnjava u prihvatnim kampovima na području Unsko-sanskog kantona (USK) gdje su smještene hiljade migranata koji svakodnevno dolaze u ovaj dio Bosne i Hercegovine. Priliv migranata je povećan u posljednjih mjesec dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Svaki drugi, treći migrant koji u posljednje vrijeme dolazi na područje USK-a je sa scabiesom (svrab ili šuga).

Prema riječima ministrice zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona (USK) Nermine Ćemalović, imali su i slučajeve AIDS-a, hepatitisa B i C, aktivne tuberkuloze… Takve slučajeve ljekari izmiještaju u Kantonalnu bolnicu Bihać i tu se provodi daljnje liječenje

“Higijensko-epidemiološka situacija se svakim danom usložnjava, kako je povećan priliv migranata u posljednjih mjesec dana. Ovdje dnevno dolazi 300-400 migranata. Najviše talgo vozom, ali i drugim prevozima”, pojasnila je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona (USK).

Smatra da je najveća bojazan u tri kampa – Bira, Miral i Vučjak.

“Uslovi su takvi da je teško kontrolisati epidemiološku situaciju jer oni dolaze iscrpljeni, svaki drugi, treći je sa scabiesom (svrab ili šuga). Od dugotrajnih pješačenja imaju povrede, posebno na donjim ekstremitetima”, kazala je Ćemalović, navodeći da Ministarstvo ulaže veliki trud ali imaju velikih problema jer su im uskraćena i sredstva, kada je Vučjak u pitanju.

Kao dodatni problem navela je i privremenu obustavu vode i odvoz smeća. U svakom centru imaju oko 20, 30 pregleda.

“Na Vučjaku smo imali zdravstvenu zaštitu dva puta sedmično. Međutim, u tom kampu nemamo mogućnosti da imamo korektnu zdravstvenu uslugu. Na Vučjaku smo pokušali imati izolacione sobe u par šatora, međutim, oni se svi miješaju. Veliki je broj na maloj lokaciji. Imali smo i slučajeve AIDS-a, hepatitisa B i C, aktivne tuberkuloze… Takve slučajeve ljekari izmiještaju u Kantonalnu bolnicu Bihać i tu se provodi daljnje liječenje”, naglasila je Ćemalović.

Smatra da migranti, koji kilometrima putuju, u Bihać dolaze, uglavnom već zaraženi šugom. Ćemalović je govorila i o porodicama s djecom i maloljetnicima bez pratnje, navodeći da tu nemaju problema.

“Oni su smješteni u Sedri i Borićima i imaju uslove za život. To je sve pod kontrolom. Imamo i slučajeve rođenja djece migrantske populacije na našem kantonu. Određeni broj djece se upisao i u školu”, izjavila je ministrica Ćemalović za AA.

Kako je kazala, situacija u Biri, Miralu i Vučjaku je drugačija od spomenutih objekata jer se tu nalaze muškarci od 20 do 35 godina.

“To su ljudi kojima je samo cilj preći u EU i ne libe se ničega. Njih je teško kontrolisati i u Kantonalnoj bolnici, ako su u pitanju ozbiljna, akutna zarazna oboljenja jer oni nam bježe iz bolnice”, dodala je Ćemalović.

Prema njenim riječima, nakon toga ih više ne mogu naći i ne znaju gdje se izgube – da li odu u neki prihvatni centar, privatni smještaj ili pređu granicu.

“Za građane USK to sigurno nije dobro. Nemamo pravu sliku o svim tim opasnostima i zaraznim bolestima. Pošto su u kontaktu s građanima naravno da postoji bojazan širenja i infekcije”, poručila je Ćemalović.

Premijer USK Mustafa Ružnić smatra da nemaju migrantsku krizu u BiH nego migrantsku situaciju, a krizu imaju u institucijama nadležnim za migrante.

“Ono što nedostaje trenutno i evo već dvije godine, jeste to da nadležne institucije, Vijeće ministara u čijem sastavu je i Ministarstvo sigurnosti sa Službom za strance i Graničnom policijom i ostalim agencijama, nisu nikad donijeli strategiju za upravljanje migracijama u BiH”, podsjetio je Ružnić.

Naveo je da nikada nije postignuta koordinacija učesnika u procesu, preko svih nivoa.

“Sljedeća stvar koja ovu državu dovodi u situaciju ovakvu kakva jeste, je to da postojeći Zakon o azilu i strancima je neprimjenljiv na terenu. Migranti su nezakoniti u ovoj zemlji. Ništa se nije učinilo ni u oblasti jačanja granične policije, da bi se zaštitila istočna granica”, pojasnio je Ružnić.

MUP USK, kako je kazao, raspolaže s oko 890 policajaca.

“Svakodnevno je na terenu minimalno 100 policajaca. Odredili smo smještajni kapacitet, da USK može nositi brojku od oko 3.000 migranata. Međutim, ništa se ne čini na tome. Nama je talgo voz samo u devet mjeseci 2019. godine dovezao 18.000 migranata. Dosad smo registrovali novih 36.000 migranata koji su došli na područje kantona. Danas ih je tu oko 5.000”, istakao je Ružnić.

Poručio je da su “oni, kao USK, i dalje prepušteni sami sebi”. Premijer USK je podsjetio da su prošle godine, pred zimu, upozoravali institucije na situaciju koja slijedi. Zatim, tokom zime su upozoravali da će na proljeće doći do novog migrantskog vala.

“Ovo je globalni problem. Evropa nema ujednačen stav kada su u pitanju migracije. Svi migranti, koji dolaze ovamo, dolaze iz Evrope. Ovo je tek početak migrantskog vala koji slijedi. Svake godine će biti sve veći broj migranata. Mi tražimo, kada je u pitanju USK, da se ovi centri, koji su otvoreni bez naše saglasnosti, zatvore, posebno Bira, Miral i Vučjak, izmjestiti, a ponudili smo nekoliko lokacija”, poručio je Ružnić.

Kako je kazao, ni danas ne postoji pravilnik kako trebaju izgledati centri.

Poručio je da ne mogu više, te da će pokrenuti i krivične postupke protiv nadležnih, koji su izdali i Biru i Miral i protiv Željeznica Federacije BiH.

“Migranti su nezakoniti i nepojmljivo je da se bez problema prevoze javnim prijevozom”, dodao je Ružnić.