Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hiljade mališana iz cijele BiH obilježilo Dan djeteta u Zenici

dan djeteta zenica5

Gradska arena Zenica ispunjena hiljadama mališana iz cijele BiH danas svečano ukrašena, bogatim kulturno-zabavnim sadržajima bila je mjesto obilježavanja Dana djeteta, praznika koji je prije više od stotinu godina utemeljen u Republici Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan Djeteta svake godine se obilježava širom Turske nizom manifestacija uz učešće djece iz svih dijelova svijeta. Taj praznik je 1920. godine svoj djeci svijeta poklonio utemeljitelj Republike Turske i njen prvi predsjednik, Mustafa Kemal Ataturk.

Dan djeteta se već nekoliko godina obilježava i u BiH u okviru projekta “Turski jezik, drugi strani jezik” koji u BiH provodi Turski kulturni centar Yunus Emre za svu djecu koja uče turski kao drugi strani jezik, a u saradnji sa Ambasadom Republike Turske u BiH.

Tim povodom su danas u Zenicu, ukrašenu turskim i zastavama BiH, na dječiji festival u čijoj organizaciji pored ostalih institucija i organizacija učestvuje Asocijacija Mostovi prijateljstva te turska vojna misija u BiH, autobusima doputovala djeca iz Sarajeva, Kiseljaka, Tuzle, Jablanice, Čapljine, Stoca, Mostara, Konjica, Cazina, Zavidovića, Bihaća, Busovače i drugih gradova.

dan djeteta zenica8

U organizaciju dječijeg festivala uključeno je nekoliko institucija Republike Turske, Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Turski kulturni centar Yunus Emre, Asocijacija „Mostovi prijateljstva“ iz Zenice te brojne druge institucije i organizacije

Najuspješnijim učenicima u takmičenju u crtanju na sceni su dodijeljene vrijedne nagrade nakon čega je uslijedio zabavni program uz izvođenje turskih i bosanskih narodnih igara. Mališani su veselo aplaudirali i uz muzičke izvedbe “Memeleketim” i “U Stambolu na Bosforu” učenice Belme Aliman.

dan djeteta zenica6

Škola za djecu sa posebnim potrebama Zenica na velikoj sceni upriličila je izvedbu bosanskog kola.

Mališane u zeničkoj areni je pozdravio zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske Orhan Erdem koji je naglasio kako 41 škola u BiH ima izgrađene bratske odnose sa Turskom i da se taj broj povećava svakog dana.

“Želimo da unaprijedimo saradnju u oblasti obrazovanja sa BiH, u cilju jačanja odnosa. Ponosno kažem da 41 škola u BiH ima izgrađene bratske odnose sa Turskom i taj se broj povećava iz dana u dan. Želim uputiti iskrenu zahvalnost centru Yunus Emre koji je u najvećoj mjeri doprinio tome da je turski jezik sve zastupljeniji u obrazovanju u BiH. Želim da vam čestitam ovaj praznik koji je naš veliki vođa poklonio svoj djeci svijeta”, rekao je Erdem.

dan djeteta zenica3

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović istakla je kako je obaveza cijelog društva da djeci da najbolje u odgoju i obrazovanju i da svakom djetetu budu omogućena jednaka prava.

“Upravo u tom svjetlu je i protokol o obrazovanju koji smo potpisali sa Mistarstvom obrazovanja Republike Turske. On se odnosi na unaprijeđenje učenja turskog jezika u školama, ponosni smo na potpisivanje ovog ugovora”, rekla je Dilberović.

Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u BiH u svom obraćanju u prepunoj dvorani, čestitajući Dan djeteta, zahvalio je svim mališanima koji su odabrali da izučavaju turski jezik.

dan djeteta zenica1

“Veliki lider i vođa naše nacije je proglasio ovaj dan praznikom i poklonio ga svoj djeci, kao praznik radosti. Tog dana, do danas se proslavlja kao Dan djeteta. Turska je prva i jedina zemlja na svijetu koja je takav festival uvela u međunarodne okvire. Hvala vam što ste došli danas ovdje i sretan vam Dan djeteta. U isto vrijeme se zahvaljujem što ste odabrali turski jezik kao drugi strani jezik, prenosim vam pozrdave djece iz Turske”, rekao je Erginay.

Mehmet Akif Yaman, direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre zahvalio je građanima Zenice, svoj djeci, učiteljima i nastavnicima, turskoj vojnoj misiji u BiH te svim prijateljima i sponzorima koji su pomogli današnju manifestaciju. Yaman je poželio svoj djeci sreću u obrazovanju i daljem učenju turskog jezika.

Pored plaketa i zahvalnica za učenje turskog jezika, nagradnih putovanja za Tursku uz poklon karte Turkish Airlines-a, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) tradicionalno je dodijelio pet stipendija učenicima završnih razreda srednjih škola.

U video-poruci djeci su se, na veliko oduševljenje, obratili bh. fudbalski reprezentativac i član turskog Basaksehira Edin Višća, turski profesionalni motociklista Kenan Sofoglu i Arda Turan, turski reprezentativac i sadašnji igrač Barcelone. Sretan Dan djeteta svoj djeci u Zenici poželio je i zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmus u pismu.

Zabavna atmosfera u prepunoj dvorani kulminirala je kada se na sceni pojavio Dino Merlin koji je za sve mališane izveo muzičke numere nakon čega je na sceni upriličeno svečano rezanje torte.