ministar pojasnio

Hiljade penzionera ostat će bez pomoći: “Nije pravedno, ali je po zakonu”

adnan delić
FOTO: Fena

Trenutno najniža penzija u Federaciji BiH 538 KM, što je samo sedam maraka više od “cenzusa”

Načelnica opštine Drvar, Dušica Runić, podigla je prašinu izjavom da je više od 1.000 penzionera iz ovog povratničkog grada u Federaciji BiH ostalo bez pomoći, namijenjene energetski siromašnim porodicama u Federaciji BiH.

Pravo na pomoć izgubili penzioneri koji primaju penziju iz Republike Srpske.

“Time su srpski penzioneri u Federaciji BiH potpuno degradirani”, rekla je Runićeva.

“Meni je žao što su penzioneri koji primaju penzije iz RS isključeni”

Federalni ministar rada i socijalne zaštite Adnan Delić za Srpskainfo kaže da nije u pitanju nikakva degradacija, niti diskriminacija, na etničkom ili bilo kojem drugom osnovu.

Kad su penzioneri u pitanju, objašnjava Delić, pravo na ovu pomoć imaju građani koji žive u Federaciji BiH i primaju penziju iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– To je jasno naznačeno u javnom pozivu, i to je u skladu za propisima. Meni je žao što su penzioneri koji primaju penzije iz RS isključeni, možda to nije ni pravedno, ali je po zakonu. Mi smo Vlada Federacije BiH i ne možemo izlaziti izvan svojih nadležnosti – kaže Delić za Srpskainfo.

Iz istog razloga, pomoć za energetski siromašne porodice u iznosu od 300 do 600 KM zaobići će i mnoge penzionere u Bosanskom Grahovu. Ova izrazito siromašna povratnička opština ima oko 1.200 stanovnika, mahom starih.

Kako navodi predsjednica Skupštine opštine Bosansko Grahovo, Slađana Čeko, pomoć će dobiti 150 porodica.

– Među njima je najmanje penzionera, jer naši penzioneri uglavnom primaju penziju iz Fonda PIO Republike Srpske. Među ovih 150 porodica su uglavnom one koje primaju socijalnu pomoć i porodice sa djecom, koja iz federalnog fonda primaju dječji dodatak od 100 KM mjesečno – objašnjava Slađana Čeko za Srpskainfo.

Prijaviti su se mogli građani FBiH iz četiri kategorije socijalno ugroženih

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je raspisala javni poziv za dodjelu novca energetski siromašnim porodicama u ukupnom iznosu od 64,5 miliona KM. U pitanju je novac iz programa podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog uticaja energetske krize.

Javni poziv je zaključen u petak, a prijaviti su se mogli građani FBiH iz četiri kategorije socijalno ugroženih, među kojima su i penzioneri sa penzijama manjim od 531 KM. Ovaj javni poziv je izazvao brojne kontroverze, ne samo zbog “izostavljanja” penzionera koji su na Fondu PIO RS, nego i zato što je trenutno najniža penzija u Federaciji BiH 538 KM, što je samo sedam maraka više od “cenzusa”.