Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski dan za ljekare u TK: Potpisan granski kolektivni ugovor

vlada tk – doktori – kolektivni ugovor

Za ljekare u Tuzlanskom kantonu (TK) danas je historijski dan. Nakon što su prošle sedmice postigli kompromis, doktori uposleni u javnim zdravstvenim ustanovama i Vlada Tuzlanskog kantona (TK) danas su potpisali granski kolektivni ugovor, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada TK Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK osporavala je reprezentativnost, ali je priznala da oni reprezentativnost crpe s federalnog nivoa pa je tako kolektivni ugovor, koji se odnosi na doktore u TK, potpisala sa Savezom strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Kolektivni ugovor, kojim je reguliran radno-pravni status doktora medicine i stomatologije, potpisali su Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva u Vladi TK, i Admir Suljić, potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Navodeći da problem traje unazad sedam godina, Suljić je današnji dan nazvao historijskim.

“Mi smo napravili prelazno rješenje u smislu da s federalnog nivoa crpimo reprezentativnost dok se ne uskladi član 124 i dok ne dođe do izmjene tog člana, koji nije najjasnije definisan i zbog kojeg su i nastali sudski sporovi i svi problemi. Na Skupštini TK delegati su jednoglasno dali podršku doktorima medicine i stomatologije u nastojanju da zauzmu mjesto u zdravstvu koje i zaslužuje”, rekao je Suljić.

Također, ministar Hadžiefendić je izjavio da je zadovoljan postignutim rješenjem.

“Kada je u pitanju tekst kolektivnog ugovora, mi smo značajno doveli do poboljšanja kada je u pitanju materijalni status ne samo doktora medicine i stomatologije, nego i svih uposlenih u zdravstvu potpisivanjem kolektivnog ugovora s Nezavisnim strukovnim sindikatom koji je u suštini kada su u pitanju materijalna prava 90 posto ispregovaran od strane ovog, Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije i on je u primjeni od 1. juna 2018. godine, tako da će naši doktori, stomatolozi i svi uposleni u zdravstvu već na julskoj plaći osjetiti te benefite”, rekao je Hadžiefendić.

Na pitanje da li je kolektivni ugovor potpisan kao posljedica političkih pritisaka, Jakub Suljkanović, premijer u Vladi TK, je odgovorio:

“Da li je bilo političkih uticaja? Vjerovatno jeste bilo određenih manipulisanja od strane određenih političkih subjekata, da su iskoristili ovu situaciju kada je u pitanju ovaj dio, i štrajk i pregovori sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije, ali ja im se zahvaljujem, kao i predstavnicima Vlade TK, pa i onim političkim subjektima koji su bili konstruktivni i dali svoj doprinos da dođemo do danas ovog što imamo, a to je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora bez obzira na ove nekakve pritiske i ucjene kojih je vjerovatno bilo iz pozadine”.

Od početka mjeseca doktori u TK su u generalnom štrajku, a održavanje štrajka sudskim je putem bilo zabranjeno u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, gračaničkoj bolnici, te u tuzlanskom i banovićkom domu zdravlja.

Tokom prošle sedmice, zbog problema vezanog uz kolektivni ugovor i nereprezentativnost, preko 600 doktora iz ovog kantona potpisalo je individualne otkaze, nakon čega je sazvana hitna sjednica Skupštine TK, a zatim su doktori i Vlada TK postigli kompromisno rješenje koje je rezultiralo današnjim potpisivanjem kolektivnog ugovora.