Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski muzej BiH obilježava 50 godina rada

historijski-muzej-bih3444

Historijski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je u novembru 1945. godine, a za javnost je otvoren 25. novembra 1966. godine u novoj za to namjenski napravljenoj zgradi. Uposlenici ove muzejske institucije odlučili su prigodnim programima obilježiti novembar kao Mjesec muzeja.

Obilježavanje je počelo otvaranjem Muzejske suvenirnice i druženjem s novinarima koji prate rad muzeja, kao i umjetnicima koji su inspirirani muzejskim eksponatima napravili prigodna umjetnička djela.

Direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović rekla je da je prošlo pet decenija postojanja i rada ove institucije, te da u budućnosti žele da Historijski bude “Muzej otvoren za sve”.

Time, kako je kazala, žele da muzej otvara svoja vrata svim zainteresiranim i promoviše kulturno naslijeđe BiH.

Muzejska suvenirnica za koju ideja postoji nekoliko godina i koja se razvijala kroz Muzej market donosi različite suvenire, upotrebne predmete s dizajnom bh. umjetnika.

U njoj se mogu pronaći razni predmeti od magneta, šolja, nakita, cekera, razglednica, majica, oslikanih marama… Radovi su to umjetnika Alise Teletović, Nevene Nikolić, Halide Emrić, Mie Knežević, Seada Emrića i drugih.

Obilježavajući ovu značajnu godišnjicu, uposlenici Muzeja su se prigodnim poklonima i plaketama zahvalili i novinarima koji godinama prate rad te institucije kulture kojoj još nije riješen pravni status.

Tokom Mjeseca muzeja programske aktivnosti Historijskog muzeja BiH bit će usmjerene na problematiziranje i aktualiziranje potencijalnih rješenja koja se odnose na muzejska dešavanja i kolekcije. O tim pitanjima govorit će se kroz predstavljanje muzejskih zbirki, izložbe, promocije, studentske projekte, diskusije i radionice.