Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Hitna pomoć dobila tri vozila za prevoz hemodijaliznih pacijenata

DSC00368 (1)

Ova tri vozila za prevoz dijaliznih pacijenata i dva kardiomobila su praktično jedna bolnica u malom

Zavod za hitnu medicinsku pomoć od danas je bogatiji za tri kombi vozila za prevoz hemodijaliznih pacijenata i četiri bolesnička kreveta za ambulantu, ukupne vrijednosti oko 183.000 KM. U toku je nabavka dva kardiomobila s opremom i lutki za edukativni centar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sredstva u iznosu 660.000 KM obezbijedilo je Ministarstvo zdravstva iz budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu. Ispred centralnog objekta Hitne pomoći danas je upriličena primopredaja vozila.

“Brzina djelovanja u kriznoj situaciji je bitan faktor u pružanju hitne medicinske usluge. Siguran prevoz kritičnih pacijenata i oprema za pružanja hitne medicinske usluge u samom vozilu znači spašavanje života. Ova tri vozila za prevoz dijaliznih pacijenata i dva kardiomobila su praktično jedna bolnica u malom. Raste potreba za povećanjem broja i upotrebe tehnološki naprednijih sanitetskih vozila kako bi se zadovoljili standardi savremene medicine. Naši građani zaslužuju bolju zdravstvenu uslugu i mi ćemo nastaviti ojačavati kapacitete primarne zdravstvene zaštite”, rekla je ministrica zdravstva Amela Sofić.

Ona je istakla da će iduće godine početi rekonstrukcija centralnog objekta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je 50.000 KM za izradu projektne dokumentacije, a za cijeli projekat je planirano izdvojiti oko milion KM.

“Želimo ovoj ustanovi vratit stari sjaj i opremiti je savremenom opremom. Posebno je važna i edukacija kadrova koju ova ustanova kontinuirano provodi i pruža medicinskim radnicima na području čitave BiH”, poručila je Sofić.

Na području Kantona Sarajevo liječi se nešto više od 300 hemodijaliznih pacijenata, od čega, prema riječima Adema Zalihića, direktora Hitne pomoći, ta ustanova prevozi njih 225.

“Bili smo u situaciji, da zbog nedostatka opreme, dođe u pitanje prevoz ovih pacijenata. Zahvaljujemo se Vladi KS, resornom ministarstvu i ministrici Sofić što su prepoznali naše potrebe i omogućili nam da nastavimo prevoziti i pomagati pacijentima u hitnim situacijama”, istakao je Zalihić.