Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hitna pomoć upućena među rudare koji štrajkuju glađu (FOTO)

BiH

rudari_strajk_gladju_zenica_

Ekipa Službe hitne medicinske pomoći Zenica upućena je u Dom rudara gdje grupa od oko 40 rudara Rudnika mrkog uglja Zenica od jučer štrajkuje glađu, javlja Anadolu Agency.

Kako je rečeno za AA u telefonskom razgovoru, ekipa medicinske pomoći je na terenu kako bi utvrdila kakvo je zdravstveno stanje štrajkača.

Dežurni dispečer Službe hitne medicinske pomoći Zenica potvrdio je kako su jutros primili dva rudara kojima se pogoršalo zdravstveno stanje.

“Jutros je oko 10 sati na lice mjesta upućena ekipa Službe hitne medicinske pomoći Zenica, te su primljena dva lica koja su u našoj službi pregledana. Trenutno je jedna ekipa u Domu rudara gdje se vrši pregled svih prisutnih rudara kako bi se ustanovilo njihovo stanje te ako je potrebno, dala potrebna terapija. Više ćemo informacija imati kada se pregled lica završi”, rečeno je iz Službe hitne medicinske pomoći Zenica.

Grupa od oko 40 rudara RMU Zenica nastavili su sa štrajkom glađu iako je federalna Vlada danas obezbijedila sredstva za uvezivanje staža i odlazak u penziju za 44 radnika ovog rudnika.

Rudari poručuju kako će istrajati u štrajku dok se ne obezbijede sredstva i za 118 rudara koji imaju rješenja o privremenim penzijama.

Kako je ranije potvrdio izvršni direktor RMU Zenica Nevzet Vrškić, i ta sredstva bi trebala biti obezbijeđena u narednih desetak dana.