Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nevladin sektor

Hitno formirati pravni i ekspertni tim BiH za rješavanje pitanja Trgovske gore!

nuklearni otpad trgovska gora

Hrvatska je doslovno milione uložila u realizaciju namjere da pomenute opasne otpade deponuje na granicu sa BiH te neće od nje odustati tek tako, poručuju iz bh. nevladinog sektora

Svjesni smo brojnih socio-ekonomskih kao i drugih izazova, ali problem sa potencijalnim deponovanjem radioaktivnih i drugih opasnih otpada na samu granicu s Bosnom i Hercegovinom je jedna sasvim nova dimenzija izazova koja nam ne dozvoljava pravo na grešku. Konverzija Trgovske gore u svojevrsnu deponiju za otpade iz nuklearne elektrane Krško, medicinski otpad iz čitave Hrvatske kao i druge opasne otpade je nesumnjivo jedan od najvećih izazova za BiH, poručuju iz nevladinog sektora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nevladin sektor u kontinuitetu daje doprinos po pitanju ove teme te kontinuirano poziva na međusektorski dijalog unutar BIH i konstruktivne pristupe u rješavanju ovog problema.

“Zbog toga nas raduje činjenica da su parlamenti na svim nivoima vlasti jednoglasno usvojili identičan stav protivljenja ovom projektu susjedne Hrvatske. I Predsjedništvo BiH je zauzelo jasan i jedinstven stav po ovom pitanju. Angažman Zelenog kluba zastupnika na svim nivoima vlasti je također primjetan. Ne zaboravljamo ni angažman pojedinaca koji više ne obavljaju funkcije. Državni ministar Staša Košarac, kao i entitetske ministrice Srebrenka Golić i Edita Đapo su pokazali visok nivo odgovornosti i spremnosti da država da konkretan odgovor na ovaj problem. Pozdravljamo obraćanje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković na 64. generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju, međutim moramo si postaviti pitanje da li je to dovoljno”, ističu iz bh. nevladinog sektora i dodaju:

“To jeste dobar put, ali to nije dovoljno. U dobrom smjeru idemo, ali presporo. Vrijeme nam nije saveznik u ovoj situaciji, stoga pozivamo Vijeće ministara BiH da hitno donese odluku o formiranju ekspertskog i pravnog tima kao neophodnog koraka za konkretan i pravovremen odgovor BiH. Insistiramo da se i nevladin sektor uključi u cijeli proces te da se uključi u rad Koordinacijskog tijela kao relevantan akter u rješavanju ovog pitanja. Nužno je intenzivirati diplomatske odnose, ali osloniti se samo na razgovore bi bilo naivno i neodgovorno prema građanima, čiji su životi stavljeni na kocku. Hrvatska je doslovno milione uložila u realizaciju namjere da pomenute opasne otpade deponuje na granicu sa BiH te neće od nje odustati tek tako. Ponavljamo, hitno nam je potreban ekspertski tim, da na osnovu njihovog rada, pravni tim može formirati slučaj na pravi način te pripremiti odbranu života naših građana pravnim putem.”