Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Hladna fronta stigla u BiH: Upaljen alarm, očekuju se olujni vjetra i obilne padavine

Posljedice velikih poplava koje su jučer zadesile Sloveniju
Foto: Žiga Živulović jr./PIXSELL/F.A. BOBO

Upaljen je i narandžasti meteoalarm koji upozorava na jake lokalne pljuskove praćene grmljavinom i jakim udarima vjetra

Prema prognozi FHMZ-a, u Bosni i Hercegovini se danas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Upaljen alarm

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 27°C.

Upaljen je i narandžasti meteoalarm koji upozorava na jake lokalne pljuskove praćene grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno je moguća i pojava grada. Uz jači pljusak može pasti 15-30 litara kiše po metru kvadratnom. Udari vjetra 50-70 km/h.

Stigla hladna fronta

Kako javlja stranica BHmeteo, jladna fronta uz pripadajuću ciklonu zahvatitla je našu zemlju. Jutros padavine u većini krajeva, a rano jutros u dijelovima Hercegovine zabilježeno i nevrijeme uz veće količine kiše i jak vjetar.

Obzirom da je već zahladnilo, glavni padavinski talas polako prolazi, uslova za nevremena i nepogode u nastavku dana su smanjene na minimum.

Ali ostaje promjenjivo. Uz pretežno oblačno vrijeme lokalno u naletima kiša i pljuskovi do kraja dana, rijeđe uz pojavu grmljavine.

05.08. – 08:50 | Hladna fronta uz pripadajuću ciklonu zahvatitla je našu zemlju. Jutros padavine u većini krajeva, a…

Posted by BHMETEO.ba on Friday, August 4, 2023

Promjenjivo oblačno vrijeme zadrzaće se i drugog dana vikenda i u ponedeljak. Lokalno uz još kiše uz svakako svježije i ispodprosječno hladno vrijeme za period godine.

Od utorka iduće sedmice postepen povratak sunčanijeg i toplijeg vremena. Sa ljetom još nismo završili.

Prognoza za naredne dane

U nedjelju će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima ponegdje praćenih grmljavinom. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 19, na jugu do 22, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 27 °C.

U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Padavine uglavnom poslije podne i tokom noći. Vjetar slab u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 20, a dnevna od 17 do 23, na jugu do 26 °C.

U utorak pretežno sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne i uz riječne tokove može biti magle ili niske naoblake. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 15, na jugu do 18, a dnevna od 19 do 24, na jugu do 28 °C.

U srijedu pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 30 °C.