Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog rasta zaraženih

HNK pooštrava mjere: Zabranjen rad ugostiteljskih objekata poslije 21 sat

Mostar: Građani bez poštivanja epidemioloških mjera izašli u grad
19.12.2020. Mostar - Zbog lijepog vremena, Mostarci i Mostarke zaboravili na epidemioloske mjere Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Zaključkom je definirano kako mjere vrijede sve dok se sedmična incidenca oboljelih u HNK ne spusti na nivo ispod 50 na 100.000 stanovnika

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona, Vlada HNK-a je na današnjoj telefonskoj sjednici usvojila Zaključak kojim se u tom kantonu ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata svih vrsta na način da se radno vrijeme može odrediti u trajanju od 05:00 do 21:00 sat.

Također, zabranjuje se organiziranje glazbe uživo u svim ugostiteljskim objektima, javnim okupljanjima i svečanostima svih vrsta (porodičnim i javnim).

Zaključkom je definirano kako mjere vrijede sve dok se sedmična incidenca oboljelih u HNK ne spusti na nivo ispod 50 na 100.000 stanovnika, a s njihovim provođenjem će se početi već danas, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

Također, Zavod za javno zdravstvo HNK zadužen je da nastavi pratiti epidemiološku situaciju te, po potrebi, predlaže donošenje restriktivnijih mjera u odnosu na mjere iz važećih naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Za nadzor nad provedbom mjera definiranih Zaključkom kao i svih važećih zapovijedi i preporuka usvojenih zaključcima Vlade FBiH i Vlade HNK zadužene su jedinice lokalne samouprave i mjerodavna ministarstva putem svojih inspekcija, te Ministarstvo unutrašnjih poslova – svako u sklopu svojih nadležnosti.

Zaključak je donesen temeljem Informacije Kriznog štaba o epidemiološkoj situaciji u HNK za razdoblje od 8. do 14. marta u kojoj je istaknuto kako je incidenca 359,34 na 100.000 stanovnika, te je šest puta veća u odnosu na razdoblje od 18. januara do 21. februara kada je bila u kontinuiranom padu s najnižnom vrijednošću od 57,64 na 100.000 stanovnika, navodi se u saopćenju.