Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada HNK

HNK traži relaksiranje mjera pri prelasku granice, otvaranje tržnih centara i svadbenih salona

vladagr (1)

Predlažemo, u prvoj etapi, ukidanje mjere obaveznog samoizoliranja prilikom prelaska granice na razdoblje od 72 sata,

Predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNŽ) i Kantonalnog štaba civilne zaštite HNK, u utorak su uputili poziv Federalnom štabu civilne zaštite da se, na tragu evidentnoga poboljšanja ukupnog zdravstveno-epidemiološkog stanja u državi, bez odgode donesu odluke o relaksiranju mjera kada je u pitanju prelazak državne granice, broj okupljanja ljudi, kao i odluke o odobrenju rada tržnih centara i svadbenih salona.

“Predlažemo, u prvoj etapi, ukidanje mjere obaveznog samoizoliranja prilikom prelaska granice na razdoblje od 72 sata, a u drugoj etapi ukidanje te mjere u cijelosti. Također, potrebno je omogućiti prekogranično komuniciranje i za državljane drugih država, a s obzirom na ukupna nastojanja u smjeru oporavka ekonomije, treba odmah dopustiti rad i tržnim centrima” navode iz Vlade HNK.

Iz Vlade također pozivaju na otvaranje svadbenih salona i ukidanje ograničenja broja osoba koje se mogu okupiti na jednom prostoru, uz napomenu da na snazi ostaje obaveza poštivanja osnovnih protuepidemijskih mjera.

hnk