reakcije

HNS: Hrvatsko predsjedanje EU velika prilika za BiH

hns 2019

Iz HNS-a poručuju kako će pojačana saradnja s evropskim partnerima omogućiti ubrzavanje evropskog puta BiH i postizanje statusa zemlje kandidata za članstvo

Hrvatski politički predstavnici u Bosni i Hercegovini, okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pozdravili su početak šestomjesečnog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Evropske unije.

“Radeći na prioritetnim područjima koja obuhvaćaju razvoj, povezivanje, zaštitu i uticaj, hrvatsko predsjedanje omogućit će daljnji napredak u razvoju snažne Evrope u svim područjima djelovanja EU. Kao istaknuti zagovaratelj evropske budućnosti jugoistočne Europe, vrijeme hrvatskog predsjedanja ključan je trenutak za BiH”, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Iz HNS-a poručuju kako će pojačana saradnja s evropskim partnerima omogućiti ubrzavanje evropskog puta BiH i postizanje statusa zemlje kandidata za članstvo.

“Predsjedanje Evropskom unijom istorijska je prilika za napredak i saradnju, ujedinjenu u ostvarenju dugoročnih strateških ciljeva i viziji prosperitetne evropske domovine BiH. Kroz politički dijalog i unutarnji dogovor Bosna i Hercegovina mora doći do stabilnosti i članstva u Evropskoj uniji, što je vodeći vanjskopolitički prioritet i opredijeljenost žitelja BiH”, dodaje su u HNS-ovom saopćenju za javnost.